Mai multe organizații și jurnaliști solicită Guvernului să nu instituie „Ministerul Adevărului”, după ce în presă a apărut informația privind intenția Guvernului de a cenzura presa online, sub pretextul identificării surselor de dezinformare și propagandă în contextul conflictului din Ucraina.
Guvernul României, împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență și organizații ale societății civile, colaborează pentru realizarea unei platforme informatice dedicată identificării fake news și a surselor de dezinformare și propagandă, în contextul războiului din Ucraina, după cum a relatat RostOnline.
„Considerăm că o astfel de inițiativă este inacceptabilă și că prezintă un risc major la adresa libertății de exprimare a cetățenilor români în general, și mai ales a jurnaliștilor care expun probleme din societate. Informațiile apărute în spațiul public arată o profundă neînțelegere a rolului pe care guvernanții trebuie să îl aibă în lupta împotriva dezinformării. În plus, determinarea narativelor și a cuvintelor printr-un proces arbitrar, făcut în grabă și fără o metodologie transparentă este extrem de periculoasă.
Atragem atenția guvernanților că „marcarea” discursului critic din societate la adresa autorităților drept propagandă inamică face parte din instrumentele represive ale guvernelor autoritare și plasează România în situația de risc de a deveni chiar societatea antidemocratică pe care guvernanții clamează că vor să o combată.
Derapajul democratic pe care existența unei astfel de platforme îl presupune este foarte periculos. Nu există nicio rețetă după care o dezinformare să poată fi identificată în mod automat. Iar etichetarea drept „fake news” a oricărui conținut neconvenabil este deja un fenomen și în România.
Rolul autorităților într-un stat democratic nu este să crească nivelul de cenzură a informației, ci să guverneze în mod responsabil și înțelept, luând măsuri în beneficiul cetățenilor pe care îi reprezintă. Și mai ales, să le protejeze acestora libertatea, sub toate formele ei, chiar și atunci când nu sunt personal de acord cu asta.
Înțelegem circumstanțele excepționale în care ne aflăm și nevoia evidentă de protejare a spațiului informațional public, dar această protecție trebuie realizată altfel decât prin crearea unei platforme online și pornirea unei „vânători de vrăjitoare”. E nevoie de autorități care să comunice prompt, coerent și transparent în situații de criză și nu numai, care să furnizeze informații atunci când le sunt solicitate și care să nu trebuiască să își ascundă incompetența și corupția prin reducerea numărului de materiale „critice” la adresa guvernanților.
Orice demers care poate limita libertatea de exprimare și impune anumite restricții în numele combaterii dezinformării trebuie să se realizeze transparent și cu maximă răspundere din partea tuturor organizațiilor implicate. Este dreptul oricărei organizații să facă ce activități are în mandat, dar în momentul în care decid un mecanism asumat guvernamental, întregul demers trebuie să fie desfășurat cu maximă transparență”, se precizează în comunicatul publicat de Centrul pentru Jurnalism Independent.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024