Producătorii agricoli și operatorii din industria alimentară, obligați să-și declare stocurile. Amenzi de până la un milion de lei pentru cei care refuză (proiect)

Producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii și comercianții care își desfășoară activitatea în domeniul agriculturii și al industriei alimentare riscă amenzi de până la 1.000.000 de lei dacă refuză să-și declare stocurile pe care de dețin, potrivit unui proiect propus de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și aflat în dezbatere publică.

Operatorii din sectorul agricol și al industriei alimentare au obligaţia furnizării de date statistice de evidenţă a stocurilor de produse agricole și alimentare, săptămânal, sau ori de câte ori Ministerul Agriculturii apreciază că este necesar, pe platforma informatică pusă la dispoziție de către MADR, se precizează în proiectul de lege.

Produsele agricole și alimentare pentru care operatorii din sectorul agricol și al industriei alimentare au obligaţia furnizării de date statistice de evidenţă a stocurilor sunt:

a) legume și fructe;

b) cereale și produse pe bază de cereale;

c) semințe de oleaginoase și produse pe bază de oleaginoase;

d) leguminoase furajere;

e) semințe certificate: cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase;

f) carne și produse din carne, conserve din carne și mixte;

g) lapte și produse din lapte;

h) produse de morărit și panificație;

i) produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe;

j) grăsimi și uleiuri;

k) apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor și toate celelalte ape îmbuteliate sau ambulate;

l) orez;

m) plante aromatice, sare și condimente;

n) ceaiuri;

o) zahăr;

p) miere;

q) drojdie.

Potrivit proiectului de lege, refuzul de a furniza aceste date constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500.000 lei la 1.000.000 lei.

Totodată, introducerea pe platforma informatică a unor date statistice de evidență a stocurilor eronate, incorecte, incomplete, inexacte sau furnizarea datelor de identificare către un alt operator din sectorul agricol și al industriei alimentare se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 250.000 lei.

Proiectul publicat spre dezbatere publică pentru o perioadă de 10 zile, începând de luni, 21 martie, și este disponibil pe site-ul MADR.

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost