Guvernul Ciucă a aprobat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă potrivit căreia persoanele care găzduiesc refugiați proveniți din Ucraina să beneficieze de decontarea unor cheltuieli cu hrana și cu cazarea.
Anunțul a fost făcut, miercuri, de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, la finalul ședinței de Guvern. Potrivit acestuia, decontarea se face din bugetul Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov.
„Aș vrea să vă semnalez și adoptarea ordonanței de urgență care permite persoanelor fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, să beneficieze de decontarea, din bugetul Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov, a cheltuielilor cu hrana şi cazarea în valoare de 20 de lei pe zi pentru fiecare persoană găzduită, pentru hrană, şi pentru cazare alţi 50 de lei pe zi, bani aşadar acordaţi persoanelor fizice, voluntarilor, românilor care fără să fi aşteptat neapărat o decizie în acest sens a autorităţilor, s-au grăbit încă din primele zile în care refugiaţii din Ucraina, din cauza agresiunii militare ruse din ţara lor, au venit în ţara noastră, şi-au deschis uşile, i-au primit pe vecinii şi prietenii ucraineni în casele lor.
(…)Deoarece am văzut că există ceva speculații pe tema legată de beneficiarii sumelor alocate de guvern pentru cei care, inclusiv în mediul privat, au găzduit și găzduiesc refugiați din Ucraina, pot să vă confirm că în continuare sunt alocate sume inclusiv pentru hoteluri sau alte zone de cazare unde se află refugiați ucraineni, suma pusă la dispoziție fiind de 100 de lei pe zi pentru fiecare refugiat cazat. De asemenea, pentru spațiile puse la dispoziție de către statul român suma este de 50 de lei pe zi pentru fiecare refugiat găzduit”, a anunțat Dan Cărbunaru.
Întrebat fiind cum pot persoanele fizice să deconteze aceste cheltuieli, Dan Cărbunaru a răspuns:
„Mecanismul de decontare, potrivit ordonanței de urgență va fi stabilit printr-o hotărâre de guvern. Ca atare, de îndată ce hotărârea va fi adoptată, cel mai probabil și cei care implementează acest mecanism vor veni în fața dvs. pentru a vă prezenta detalii și în legătură cu perioada de aplicare și în legătură cu modalitatea practică prin care românii vor putea să beneficieze de această formă de sprijin, de suport și de solidaritate pe care, până la urmă, statul român o arată față de cei care, benevol, deja sunt implicați în găzduirea cetățenilor ucraineni”.
În ceea ce privește impactul bugetar, Dan Cărbunaru nu a precizat despre ce sumă totală este vorba.
„La acest moment știm că în România sunt aproximativ 80.000 de cetățeni ucraineni. Sigur că nu toți sunt în acest moment în locuințele românilor, dar există sumele necesare astfel încât, după ce mecanismul va fi adoptat ca atare, oricare dintre românii care vor dori să beneficieze de aceste sume să aibă siguranța faptului că statul va fi în măsură să plătească această sume”, a spus Dan Cărbunaru.
- Premierul Marcel Ciolacu, în presa austriacă: Forțele extremiste trebuie izolate - 23 noiembrie 2024
- Iniţiatorul constituirii Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, Eugen Pătraş, interdicţie de a intra pe teritoriul ucrainean - 23 noiembrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, la Iași: Vă chem să mergeți la vot și să alegeți oameni care țin cu România! - 22 noiembrie 2024