Senatorul Claudiu Târziu (AUR), declarație în Parlament: Toți deținuții politici anticomuniști au luptat pentru România, așa că tuturor trebuie să le prețuim memoria!

Copreședintele AUR, senatorul Claudiu Târziu, a prezentat, miercuri, 9 martie, o declarație politică despre deținuții anticomuniști, în care a precizat că statul român nu își respectă și nu își promovează eroii.

Redăm integral declarația politică despre „Ziua deținuților politici anticomuniști din perioada 1944 – 1989″.

„Comunismul nu a fost o floare născută în pămîntul acestei țări și nici nu a fost udată de prea mulți membri ai neamului românesc. Comunismul a fost un regim politic a cărui justificare teoretică a fost elaborată în Vest și care a fost adus în România de tancurile din Est.

Comunismul a fost impus poporului român cu forța. Pentru reușita acestei operațiuni, nu doar elita politică și intelectuală a României a luat drumul pușcăriilor, ci și mulți oameni de rînd: profesori, mici meseriași, preoți, țărani gospodari.

Unora li s-a imputat că erau excesiv de patrioți. Altora – că susțineau nepermis de mult proprietatea privată sau că își doreau o altă orientare a politicii externe. Alți români au devenit suspecți și vinovați de serviciu pentru simplul fapt că erau considerați excesiv de credincioși.

Mai mult de două milioane de oameni au suferit în sistemul concentraționar comunist în România. Din toate clasele sociale, etniile și religiile întîlnite pe teritoriul țării noastre. Principala lor vină a fost opoziția față de invadatorii de la Răsărit. Rezultatul? Familii destrămate, destine frînte, vieți mutilate sau chiar terminate.

Acești oameni sunt astăzi aproape uitați. La școală se învață prea puțin despre ei și despre semnificația jertfei lor. Deși legea 247/2011 prevede că „Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale organizează manifestări prilejuite de comemorarea zilei (…)”, nu este organizată în fapt nicio acțiune semnificativă care să păstreze vii în conștiința publică jertfa și lupta acestor eroi ai neamului românesc. După moartea celor mai mulți dintre ei, astăzi li se refuză cinstea și onoarea pe care o merită.

Mai mult, nedreapta lege 232/2020 creează o discriminare inacceptabilă între copiii foștilor deținuți politici. Astfel, din cauza „dosarului” întocmit de regimul opresiv comunist, unii urmași primesc o indemnizație, în timp ce alții nu. Copiii plătesc astfel pentru păcatele plătite deja de proprii părinți. Păcate, în multe cazuri, inventate sau  presupuse de fosta Securitate.

Nu cred că vreun om rațional poate lua drept model de corectitudine și imparțialitate condamnările „justiției” comuniste.

De aceea, noi, stimați colegi, avem datoria să anulăm această nedreptate. La fel, avem datoria de a legifera și a da naștere unui muzeu național al victimelor regimului comunist.

Astăzi, statul român nu își respectă și nu își promovează eroii. Sau o face superficial și nesincer. Dar asta nu înseamnă că fiecare dintre noi, în felul său, nu o poate face.

De aceea, îi îndemn pe români să aprindă o lumînare în cinstea tuturor deținuților politici anticomuniști, indiferent de orientarea lor politică.

Toți au luptat pentru România, așa că tuturor trebuie să le prețuim memoria.

Dumnezeu să îi ierte și să îi odihnească pe cei care s-au jertfit pentru o Românie liberă și democratică!”

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost