Statul român a cumpărat, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), nu mai puțin de 52 de milioane de teste salivă pentru depistarea virusului Sars-CoV-2, potrivit EduPedu.ro.
IGSU susține în răspunsul transmis sursei citate că toate cele 52 de milioane de teste de salivă au fost distribuite în școli. Totuși, nu există date centralizate despre numărul testelor efectuate în această perioadă.
Contractele subsecvente celor cadru, licitate de ONAC, au însumat 378 de milioane de lei fără TVA, adică 450 de milioane de lei. În total au fost 3 loturi pentru care s-au semnat contracte cu mai mulți furnizori.
Testele vrac, cumpărate în primul lot în decembrie anul trecut și care au ajuns cu întârziere la inspectoratele școlare, în timpul minivacanței de 1 decembrie, sunt cele care au costat cel mai mult, per bucată, potrivit situației contractelor comunicată Edupedu.ro de către IGSU. Prețul a fost de 9,78 de lei/per test și s-au achiziționat 1 milion de teste de la Eva Healthcare SRL – are ca domeniu principal de activitate „comerț cu ridicata al produselor farmaceutice”.
Tot în primul lot din 2021, au fost cumpărate alte 5 milioane de teste de la alt furnizor, cu un preț ridicat, de 9,39 de lei/per bucată.
Acest lot a fost câștigat la licitația ONAC de Viggo Fashion International SRL, care are domeniul de activitate principal „comerț cu amănuntul al îmbrăcămintei, în magazine specializate”, potrivit datelor de la Registrul Comerțului. Presa a mai scris în trecut despre contractele obținute cu statul de Viggo Fashion, la licitații.
Toate testele din primul lot au fost vrac, adică erau ambalate în baxuri. Reamintim, situația a creat nemulțumire în rândul profesorilor și părinților, pentru că directorii de școli au fost nevoiți să cheme de acasă profesorii pentru a putea împărți testele care au venit vrac. Testele erau ambalate în cutii ce conțineau, în medie, 25 de kituri de test, compuse din casetă de testare, soluția-tampon, punga/tubul pentru colectarea probei, pipeta pentru recoltare din pungă a probei, pungă pentru deșeuri medicale.
Știri pe subiect:
- Premierul Marcel Ciolacu, în presa austriacă: Forțele extremiste trebuie izolate - 23 noiembrie 2024
- Iniţiatorul constituirii Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, Eugen Pătraş, interdicţie de a intra pe teritoriul ucrainean - 23 noiembrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, la Iași: Vă chem să mergeți la vot și să alegeți oameni care țin cu România! - 22 noiembrie 2024
Daca ” Botezatu ” actionarul de la firma respectiva care a castigat licitatia , are si experienta medicala profesionala unor asemenea teste si are si un ” trecut istoric glorios ” in acesta piata de distributie produse medicale , BRAVO LUI , noi toti ” cetatenii turmentatii ” am fost prost informatii , fiindca il stiam de la televizor doar de la ” APACA ” , dar daca se verifica si producatorul privind autorizatie de distributie europeana si romana conform legisaltiei europene in vigoare corelata cu cea europeana , VOM DESCOPERII CA NU ESTE ASA . Producatorul nu a fost inregistrat european nici in ROMANIA ,iar distribuitorul ” NICI ATAT ” DAR AVEM INSTITUTII , COMISII PARLAMENTARE , SIGURANTA NATIONALA , MAI ALES PRIVIND COPIII ROMANIEI SA VERIFICE ACESTEA. OARE VA VERIFICA CINEVA ” IN DEMOCRATIA DAMBOVITEANA ” ACEST TRASEU DE LA ” MODA ” LA ” PRODUSE DE PROTECTIE MEDICALA ” DISTRIBUITA copiilor Romaniei ” . SUNT CONVIS CA TOATE INSTITUIILE ROMANIEI , INCLUSIV M.I , prin ” interpusii sai in relatia cu domnul in cauza ” isi vor face datoria nationala de STAT conform atributiilor legale ale fiecaruia . Cu respect , pentru domnul ” Botezatu ” FIINDCA ARE ATATEA SPECIALIZARII NECUNOSCUTE NOUA , SIMPLI CETATENII ” TURMENTATI ” CARE TRAIAM CU IMPRESIA CA ESTE UN MARE ” MODIST ” DE LA ” APACA ” ATAT NATIONAL CAT SI ” INTERNATIONAL „