Părintele Dan Damaschin din Iași are în grijă mii de copii necăjiți, ajută familii întregi să supraviețuiască, organizând campanii în urma cărora sunt strânse si distribuite alimente și haine, dar sunt organizate și tabere sau meditații pentru copii.
Părintele Dan Damaschin povestește, într-un dialog cu senatorul și jurnalistul Claudiu Târziu, în primul episod al campaniei „Credința unește”, cum a început misiunea filantropică pe care o coordonează.
„Am început odată cu preoția mea, prin anii ’97, când am ajuns într-o comunitate de la capătul pământului, unde existau foarte mulți oameni afectați de o sărăcie extremă. Fiind bisericuța mică, mi-am întors atenția de la tradiționala parohie fundamentată pe oameni de vârsta a treia către tânăra generație. Mergând în casele lor mai des, am văzut că acești oameni au nevoie de mult ajutor, și m-am gândit că dacă nu voi investi în acei copii, dacă o să mai fiu preot peste ani de zile, fără acei oameni nu o să supraviețuiesc. Am început cu 1-2 căsuțe, cu excursii cu copilașii și atenție sporită către familiile mai greu încercate”, mărturisește părintele Dan Damaschin.
Între timp, după 20 de ani de muncă, părintele a creat o adevărată rețea de colaboratori în peste 70 de comunități din județul Iași.
„În această echipă, în momentul de față, în regim permanent, sunt implicați vreo 25 de oameni, asta fără a lua în calcul trei echipe de muncitori în construcții, care lucrează la case, în clipa de față. Sunt oameni care se ocupă de telefoane, avem zona contabilă, unde sunt doi oameni, în zona juridică sunt vreo două persoane care sunt permanent pe drumuri să se ocupe de acte, mai avem și niște copii care se ocupă de mesaje pe Instagram”, explică părintele Dan Damaschin.
Doar în luna aprilie, în cadrul campaniei „Dăruim lumină!”, coordonată de părintele Dan Damascin, peste 10.000 de copii necăjiți au primit, cu ocazia Sfintelor Paști, sprijin constând în hrană și alimente.
„Nu știu dacă efortul Bisericii în această perioadă a fost unul foarte apreciat. (…) Sunt oameni destul de isteți, să nu spun vicleni sau șireți, care se luptă destul de mult în ultima perioadă pentru a capitaliza această recunoștință a omului care mănâncă doar pâine și pește. În acest fel, Biserica este efectiv asaltată, este încolțită, este lovită, sau se încearcă minimalizarea oricărui capital acumulat de Biserică pentru fapte bune.
Ar trebui să ne îngrijoreze, dar nu ne înspăimântăm. Stăpânul nostru este Hristos, nu vreun magnat miliardar”, spune părintele Dan Damaschin.
Știri pe acest subiect:
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024