DSU ar putea prelua medicina de urgenţă, conform unui proiect al MAI/ Rafila amenință cu demisia: Sunt gata să-i cedez domnului Arafat poziţia de ministru al Sănătăţii

În plin scandal legat de banii publici irosiți pe milioane de vaccinuri expirate, sistemul de sănătate din România este dominat de luptele interne pentru funcții, cel mai recent exemplu fiind războirea dintre Alexandru Rafila și Raed Arafat pentru asistența medicală de urgență.

Asistenţa medicală de urgenţă ar urma să fie coordonată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit unui proiect inițiat de Ministerul de Interne, document aflat în această perioadă în dezbatere publică.

Potrivit proiectului, pentru care nu s-a solicitat avizul Ministerului Sănătății, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, condus de Raed Arafat, ar urma să se ocupe şi de medicina de urgenţă.

Ce prevede proiectul

„MAI îndeplineşte, potrivit legii, următoarele atribuţii specifice domeniului afacerilor interne (…) asigură aplicarea unitară, la nivel naţional, a legislaţiei privind protecţia civilă, apărarea împotriva incendiilor şi gestionarea situaţiilor de urgenţă; asigură coordonarea integrată, la nivel naţional, a activităţilor de protecţie civilă, de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă; asigură, potrivit competenţelor, activităţi de sprijin aerian şi transport medical de urgenţă. (…)

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă coordonează integrat, la nivel naţional, activităţile de protecţie civilă, prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, asigurarea resurselor umane, materiale, financiare şi de altă natură, necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă”, se menționează în proiect.

Anunțul lui Raed Arafat

Şeful DSU, Raed Arafat, susține, într-o postare pe Facebook, că „dezintegrarea serviciilor integrate de urgență duce la scăderea eficienței”.

„Știați că în toată țara dispecerizarea echipajelor care răspund situațiilor de urgență, fie că vorbim de Pompieri, SMURD sau AMBULANTA, indiferent de natura cazului, se face de la o locație unde reprezentanții acestor servicii stau împreună?

Din 2018 nu mai există niciun dispecerat de Ambulanță sau POMPIERI-SMURD care sa funcționeze separat!

Le numim Dispecerate Integrate, de regula sunt în sediile inspectoratelor pentru situații de urgență sau în sedii independente cum sunt cele din București-Ilfov, Mureș și Hunedoara!

Dezintegrarea serviciilor integrate de urgență nu poate duce decât la scăderea eficienței și distrugerea unui concept a cărui consolidare durează de ani de zile!

Unele dispecerate integrate au în structura lor și alte entități cum ar fi STS, Poliția, Jandarmeria și SALVAMONT!”

Reacția ministrului Rafila

În replică, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), a declarat, într-o intervenție la RomâniaTV, că nu Ministerul Afacerilor Interne (MAI), al lui Lucian Bode (PNL), ar trebui să se ocupe de medicina de urgență.

„Nu accept această variantă (n.r. – sistemul de urgență să rămână la MAI), pentru că atât timp cât sunt ministrul la Ministerul Sănătății, sunt responsabil pentru sistemul de Sănătate.

Sunt gata să-i cedez domnului Raed Arafat poziția de ministru al Sănătății sau poate veni ca secretar de stat.

(…) Legarea unui nume de sistemul de sănătate este o chestiune absolut nepotrivită și chiar ușor periculoasă. Eu prefer să-l las pe dânsul dacă acesta ar fi prețul pentru păstrarea sistemului de urgență în sistemul de Sănătate și nu în cel polițienesc, așa cum este logic”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „DSU ar putea prelua medicina de urgenţă, conform unui proiect al MAI/ Rafila amenință cu demisia: Sunt gata să-i cedez domnului Arafat poziţia de ministru al Sănătăţii”

  1. Domnul Rafila nu trebuie sa demisioneze , doar sa isi faca ” datoria ” de a respecta legea , prin postul sau de ministru MS , sa veriice atributiile M.I conform legii , specailizarea cadrelor MI conform legii , rolul MI conform legii si sa ceara oficial CSAT , verificarea procedurilor de achizitii vaccinuri prin desecretizarea lor , atat ,Daca Partidul din care face parte nu este ” partas ” si nu are interese de grup infractional politic , in distrugerea Sistemului Medical de Urgenta , ATUNCI SIGUR IL VA SUSTINE IN PARLAMENT PRIN VOTUL SAU PRIVIND ACESTE ACTIUNI . Dar repet depinde numai de dansul daca ” face un circ politic ca si altii prin ” demisie ” sau doreste chiar sa fie un reprezentant al cetatenului roman care l-a ales ” democratic ” sa ii sustina interesele in speta cele de sanatate , prin partidul din care astazi face parte . Ramane sa vedem daca domnul Rafila este un ” circar politic cu partidul sau ” sau este un ” demn si integru om de stat cu partidul sau sau fara ” sprijinul ” in acesta lupta a partidului sau , interesat mai mult material de grupul infractional ” Arafat” de cat de Ministrul sau si de interesul votantului roman.

Comentariile sunt închise.