Gigi Becali, patronul FCSB, făcea următoarele declarații în urmă cu o săptămâna la România TV:
„Vreți să spun ce știu eu? Pe Zelenski l-a pus un mare miliardar (n.r. Igor Kolomoisky) care are gruparea Azov. El l-a salvat pe Abramovich. L-a sunat pe Zelenski: «Eu te-am pus, salvează-l pe Abramovich». Și Zelenski l-a sunat pe Biden și i-a zis «Iartă-l pe Abramovich». El a făcut gruparea Azov. Ăia sunt naziștii. Miliardarul ăla e evreu și lumea se minunează că el a făcut gruparea nazistă Azov. Știu eu”.
Pentru această declarație, clubul de fotbal Dinamo Kiev, care urma să joace un meci amical împotriva FCSB, a anunțat în mod oficial că partida se anulează:
„Managementul celor de la Dinamo Kiev consideră declarația lui Gigi Becali despre regimentul Azov este inadmisibilă. În aceste condiții nu vedem cum am putea găzdui acest meci amical. Acest lucru a fost deja comunicat celor de la FCSB.
Dinamo Kiev vrea să îi mulțumească lui Gigi Becali pentru că a ajutat la organizarea antrenamentelor și a găzduit echipa pe teritoriul României, dar punctează că cel mai important lucru în acest moment este independența țării.
În locul meciului cu FCSB, echipa noastră va disputa un meci amical împotriva campioanei CFR Cluj”. (GSP)
Doar că Gigi Becali are perfectă dreptate.
Iată ce scria publicația americană Newsweek la data de 10 septembrie 2014 sub titlul „Voluntari naționaliști ucraineni comit crime de război în stil ISIS”:
Grupuri de naționaliști ucraineni de dreapta comit crime de război în teritoriile controlate de rebeli în estul Ucrainei, potrivit unui raport al Amnesty International, în timp ce în presa locală au apărut dovezi că milițiile de voluntari și-au decapitat victimele. Voluntarii înarmați din batalionul Aidar „au fost implicați în abuzuri pe scară largă, inclusiv răpiri, detenție ilegală, rele tratamente, furt, extorcare și posibile execuții”, a spus Amnesty. Organizația a publicat, de asemenea, un raport care detaliază presupusele atrocități similare comise de militanții pro-ruși, subliniind brutalitatea conflictului care s-a soldat cu peste 3.000 de vieți. Raportul Amnesty International a fost publicat înainte ca imagini cu ceea ce păreau a fi capete tăiate a doi civili să circule astăzi pe rețelele de socializare, civili identificați de canalul de știri rusesc NTV drept șefii ostaticilor rebeli.
Există peste 30 de batalioane naționaliste de voluntari, similare Aidar, precum Ukraina, DND Metinvest și Kiev 1, toate finanțate de investitori privați.
Batalionul Aidar este susținut public de oligarhul ucrainean Igor Kolomoisky, care ar fi finanțat și batalioanele de voluntari Azov, Donbas, Dnepr 1, Dnepr 2, și care acționează la ordinele Kievului. Primăvara trecută, Kolomoisky a oferit o recompensă de 10.000 de dolari din banii săi pentru fiecare „sabotor” rus capturat. (Newsweek)
Agenția de presă Reuters publica la data de 5 mai 2015 un material intitulat „În bătălia dintre Ucraina și separatiștii ruși, armatele private acționează în prima linie„, din care spicuim:
Unele dintre batalioanele private ale Ucrainei au afectat reputația internațională a țării cu opiniile lor extremiste. Batalionul Azov, finanțat parțial de Taruta și Kolomoisky, folosește simbolul nazist Wolfsangel ca logo, iar mulți dintre membrii săi susțin deschis opinii neonaziste, antisemite. (Reuters)
Dar cine este Igor Kolomoisky?
Igor Kolomoisky este un oligarh miliardar ucrainean de origine evreiască cu triplă cetățenie, ucraineană, israeliană și cipriotă. Acesta este proprietarul trustului de presă 1+1 din Ucraina.
Volodomir Zelenski, prin firma sa de producție media, Kvartal 95, a produs mai multe programe pentru trustul de presă al lui Kolomoisky, printre care și sitcomul Servitorul poporului, serial care a fost difuzat de canalul TV ucrainean 1+1 și în care actualul președinte al Ucrainei a jucat rolul principal al unui profesor care ajunge neașteptat președintele țării.
În campania electorală din 2019 în urma căreia Volodomir Zelenski a fost ales președintele Ucrainei, Igor Kolomoisky a jucat un rol central, fiind sponsorul principal.
Serviciile de securitate, cele legale și automobilele cu care s-a deplasat Zelenski în timpul campaniei electorale au fost oferite de Kolomoisky. Garda de corp și avocatul lui Kolmoisky l-au însoțit pe Zelenski pe tot traseul campaniei electorale, în timp ce acesta era transportat cu șofer într-un Range Rover deținut de una dintre companiile lui Kolmoisky.
După victoria lui Zelenski, Kolomoisky, care pâna atunci își petrecuse timpul trăind în Israel și Elveția, s-a întors în Ucraina pentru a-și menține relația cu noul președinte, numind peste 30 de candidați parlamentari în noul partid al lui Zelenski și menținând legătura cu mulți dintre ei după ce au devenit parlamentari.
Dar Kolomoisky nu e implicat doar în mass media. Tot el e și proprietarul, printre multe altele, al companiei energetice Burisma, cea care l-a avut în Consiliul de Administrație pe Hunter Biden, fiul actualului președinte al SUA, Joe Biden, funcție pentru care acesta încasa 50.000$ pe lună.
Dar cum s-a îmbogățit Igor Kolomoisky?
Kolomoisky, și-a făcut averea în perioada imediat următoare dizolvării Uniunii Sovietice, ani fără reguli în care s-a furat și devalizat la greu de cei cu relații în zonele puterii.
Acesta a confiscat proprietăți și bunuri în toată Ucraina, plătind judecătorii și magistrații locali în acest proces. Un exemplu, după cum a raportat Forbes, vorbește despre „sute de bătăuși plătiți de Kolomoisky și înarmați cu bâte de baseball, bare de fier, pistoale cu gloanțe de gaz și cauciuc și drujbe cu lanț preluând cu forța” o fabrică de oțel pe care acesta o dorea.
Cu o altă ocazie, Kolomoisky a umplut cu sicrie holul unei companii petroliere ruse pe care dorea să o preia. Iar în biroul său avea un acvariu cu rechini pe care îl umplea cu resturi sângerânde ori de câte ori dorea să intimideze vreun vizitator. (The Spectator)
După Revolutia Portocalie, în primăvara anului 2014, Igor Kolomoisky a fost numit guvernator al regiunii Dnepropetrovsk din Ucraina. Potrivit rapoartelor, acesta și-a trimis armata privată pentru a prelua companii și a distruge o rafinărie de petrol și gaze deținută de Rusia la Dnipropetrovsk.
Pe lânga asta, Kolomoisky alături de un partener de-al său, Ghenadi Boholiubov, sunt acuzați că au luat miliarde de dolari în împrumuturi frauduloase și linii de credit de la PrivatBank, bancă pe care o dețineau în comun, sifonând banii în exterior, inclusiv în America, unde Kolomoisky a investit peste 4 miliarde de dolari în afaceri și în proprietăți imobiliare prin intermediul a doi oameni de afaceri americani de origine evreiască Mordechai Korf, 48 de ani, și Uri Laber, 49 de ani. Astfel a devenit unul din cei mai mari proprietari imobiliari din SUA.
În martie 2021 autoritățile americane au interzis accesul miliardarului ucrainean și al familie sale în SUA pe motive de corupție. (New York Post)
- Curtea Penală Internațională a emis mandat arestare pe numele premierului Netanyahu - 21 noiembrie 2024
- Efectul Trump. Episod de desene animate cu subiect LGBT, retras de la difuzarea pe Disney Channel - 18 noiembrie 2024
- ULTIMA ORĂ/ Reacții la decizia lui Biden privind lovirea Rusiei. Donald Trump Jr: Vor să se asigure că va începe cel de-al Treilea Război Mondial - 18 noiembrie 2024