Complexul Energetic Oltenia primește 895 de milioane de euro pentru realizarea de parcuri fotovoltaice şi centrale pe gaze din Fondul de Modernizare, potrivit unui comunicat al companiei.
În comunicat se precizează că este vorba despre proiecte strategice pentru sectorul energetic din România, incluse în Planul de Restructurare şi Decarbonare al CE Oltenia, plan aprobat la începutul anului de Comisia Europeană.
„Este vorba de opt proiecte depuse pentru producerea de energie din surse regenerabile (parcuri fotovoltaice), cu o capacitate instalată de 735 MW și în valoare de aproape 671 de milioane de euro, iar 70% din sumă provine din Fondul de Modernizare. Parcurile fotovoltaice sunt încadrate la proiecte prioritare, pentru care era nevoie de confirmarea finanțării din partea Comitetului de Investiții al Fondului de Modernizare.
Dezvoltarea celor două unități de producție pe gaz cu o capacitate instalată de 1325 MW la Turceni și Ișalnița, este încadrată la proiecte neprioritare și finanțarea din Fondul de Modernizare trebuia aprobată de Comitetul de Investiții. Valoarea totală a celor două proiecte este de peste 841 de milioane de euro, din care 50% va veni de la Fondul de Modernizare.
Calendarul estimativ prevede că cele opt parcuri fotovoltaice vor fi operaționale în 2024, iar cele două blocuri pe gaze de la mijlocul anului 2026.
În afara finanțării din Fondul de Modernizare, proiectele vor beneficia de finanțare bancară, precum și de contribuția proprie a CE Oltenia și a partenerilor săi. Astfel, se află în curs de structurare două sindicalizări bancare în care sunt implicate instituții financiare internaționale și cele mai importante bănci comerciale din România. Pe lângă cei doi parteneri selectați la sfârșitul anului 2021, Tinmar Energy și OMV Petrom, cu care se află în negocieri avansate, CE Oltenia a relansat procesul de selecție pentru proiectul centralei în ciclu combinat de la Ișalnița, de 850 MW”, se precizează în comunicatul transmis de CE Oltenia.
Anunțam, luna trecută, că Guvernul României a aprobat o alocare financiară de 43,2 milioane de lei pentru închiderea minelor Lonea și Lupeni, ajutorul de stat fiind deja avizat de Comisia Europeană.
Decizia, cel puțin surprinzătoare, era luată chiar dacă în ultima perioadă s-au vehiculat mai multe informații privind redeschiderea minelor în contextul conflictului din Ucraina și crizei din energie. Mai mult, UE a anunțat că permite revenirea la producerea energiei pe bază de cărbune și chiar au existat anunțuri oficiale potrivit cărora unele mine, inclusiv Lonea și Lupeni, ar fi deja funcționale și ar produce cărbune.
În plus, chiar sindicatele au solicitat o creştere a numărului de mineri angajaţi la exploatările de cărbune din Valea Jiului, conducerea organizaţiei apreciind că acest lucru va duce la o sporire a cantităţii de huilă extrase şi la o producţie mai mare de electricitate la Termocentrala Paroşeni, după cum relata RostOnline.
Cu toate acestea, Guvernul României nu renunță la închiderea minelor pe cărbune, chiar dacă tot mai multe țări încearcă să găsească soluții pentru asigurarea securității energetice în contextul conflictului din Ucraina.
Știri pe subiect:
Minele din Valea Jiului şi-au revenit şi produc circa 1.000 de tone de cărbune pe zi
Adio cărbunelui! Cu ce mandat negociază România la Bruxelles închiderea minelor românești?
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
2 comentarii la „Guvernul României insistă cu Green Deal-ul european. CE Oltenia primește 895 de milioane de euro ca să treacă de la cărbune la energia solară”
Comentariile sunt închise.