Medicul Dorin Golcea, specialist în cardiologia intervențională, a luat decizia să revină în România, în Hunedoara, după 15 ani de perfecționare și experiență în Germania.
Până acum, dr. Dorin Golcea a salvat mii de vieți în Germania. De acum vrea să facă același lucru, dar în Hunedoara, notează ziarul Primăriei Hunedoara, într-un articol din care aflăm cum a reușit medicul brădean să facă performanță în străinătate și de ce a luat decizia să se întoarcă acasă, în România.
Medic rezident în Germania
Dorin Golcea a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, cu media 10, în 2005. Încă din studenție dorea să se specializeze în cardiologie intervențională.
A decis să plece în Germania. În ianuarie 2008 a fost primit ca „medic – oaspete” într-un spital din Bad Reichenhall. Primul contact cu un spital occidental a fost aproape copleșitor:
„Am ajuns acolo fără să știu germana. Vorbeam în engleză cu medicii. În prima zi am fost îmbrăcat în haine cu numele meu pe ele, în prima zi mi s-au dat cheia de la cameră, cartela la cantină, locul de parcare cu numele meu, a fost o zi doar pentru formalități. Tot în prima zi am făcut primele ecografii, pentru care un rezident așteaptă 5 ani în România. Și eram doar medic oaspete acolo. A doua zi am fost dus la Primărie să-mi fac formele legale de ședere”.
În șase luni a reușit să învețe și germana. Își nota fiecare cuvințel pe parcursul vizitelor medicale și mai apuca să le și înțeleagă pe deplin doar seara, când adormea cu un dicționar româno-german pe piept.
Nu-și permitea un laptop, pentru că nu avea salariu. Era, în continuare, susținut de părinți. Tatăl, fost miner din Brad, și mama plecaseră în Italia la muncă pentru a-l putea ajuta să-și urmeze visul. A apucat să mai facă și niște cursuri de germană. În octombrie 2008 și-a făcut curaj pentru a se prezenta la examenul pentru dreptul de liberă practică în Germania. Numai limba era o problemă, în rest… doar era absolvent de 10. În 2016 a promovat examenul de specialitate. Între timp, doctorul Golcea a ajuns la 10.000 de proceduri de intervenție cardiologică făcute „ca primă mână”, notează sursa citată.
Cum s-a hotărât să vină acasă
Anul trecut, venit în vacanță, Dorin Golcea s-a întâlnit cu niște prieteni la Deva, de la care a aflat că, în 2019, în Hunedoara au fost înregistrate 577 de cazuri de infarct și că doar vreo 20 dintre acei pacienți mai trăiau în 2021.
„Mi s-a părut revoltător. Și mi-am dat seama pe loc de ce se întâmplă una ca asta: nu se poate respecta principiul „orei de aur” în cazuri de infarct. Să zicem că pacientul este din Brad. Până ajunge el la spital, până se stabilește ce are, până ajunge la Deva, până e trimis la Timișoara, trec ore bune. Ori într-un caz de infarct trebuie intervenit în maximum trei ore, de preferat în primele 60 de minute (…).
Apoi am stat și-am făcut un calcul sumar și am ajuns la concluzia că în județ și în zonele limitrofe sunt 1,2 milioane de oameni care, în caz de infarct, nu ar putea ajunge în timp util la un cardiolog intervenționist. Atunci mi-am spus că trebuie să vin acasă”, povestește doctorul Dorin Golcea.
În prezent, Dorin Golcea este medic cardiolog specialist la spitalul din Hunedoara și colaborează cu Spitalul Județean din Sibiu.
Întregul articol este disponibil aici.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024