Lumea vestică nu mai este creștină cu adevărat, iar oamenii se prefac că situația nu este atât de gravă pe cât e ea de fapt, însă lucrurile nu se vor rezolva de la sine, avertizează scriitorul american Rod Dreher.
Prezent în România pentru a doua oară, scriitorul Rod Dreher a susținut, joi, la Facultatea de Teologie Ortodoxă, conferința „Cum să fii creștin într-o lume anticreștină”. Gazda evenimentului a fost părintele Gheorghe Holbea, traducător fiind publicistul Cătălin Sturza.
Rod Dreher a discutat, într-o declarație pentru „Universul Credinței”, despre încercările cu care se confruntă creștinii în prezent și despre cum ar putea să fie depășite.
„Nu mai trăim vremuri normale. Lumea este încă o lume creștină iar, într-o mare măsură, oamenii se declară creștini și unii merg încă la biserica. Dar lumea vestică, cel puțin, nu mai este creștină cu adevărat, fiindcă creștinismul nu ne mai spune nimic despre ceea ce suntem.
Eu aș vrea că oamenii să înțeleagă că trăim astăzi la fel ca în timpurile care au urmat căderii Romei, chiar înainte de prăbușirea Imperiului Roman de Apus. În acele vremuri ale istoriei noastre, Sfântul Benedict de Nursia, care venea din munții Italiei centrale, a sosit la Roma pentru a-și desăvârși educația, dar a ajuns la concluzia că, dacă va continua să trăiască acolo, sub dominația barbarilor, într-un adevărat haos moral, și-ar fi pierdut credința. S-a retras în păduri și în peșteri să se roage timp de trei ani pentru a afla care este voia lui Dumnezeu și a scris Regulile Sfântului Benedict. Apoi a fondat 13 mănăstiri. A murit în anul 547 și, dacă ar fi fondat numai aceste mănăstiri, și tot ar fi fost un fapt impresionant.
În fapt, Regulile Sfântului Benedict au devenit ghidul care a stat la baza răspândirii vieții monahale în Europa de Vest în următoarele câteva secole. El a pus, astfel, fundațiile pentru renașterea civilizației în Europa. Și ce are asta de-a face cu noi?
Cred că noi, creștinii de astăzi, dacă este să ne apărăm credința în aceste vremuri întunecate, în care suntem puși la încercare, trebuie să învățăm ceva din exemplul Sfântului Benedict și al călugărilor săi. Nu ne pune nimeni să fugim în munți, nu ne pune nimeni să trăim toți în mănăstiri, însă este necesar să trăim împreună, că o comunitate, respectând o anumită disciplină spirituală.
Trebuie să învățăm să practicăm tradiția credinței creștine în comunitate. În termeni mai practici, înseamnă să întemeiezi lucruri precum o școală pe care am descoperit-o aici în București, Școala Sfinții Trei Ierarhi, o școală tradiționalistă creștină întemeiată de oameni care vor cu adevărat să-și trăiască credința și să o transmită copiilor. Sunt multe lucruri pe care le putem face pentru a întări credința, astfel încât să îi rămânem credincioși lui Dumnezeu, să trăim cu bucurie și în lumină, în vremuri de grele încercare. Sunt mulți creștini astăzi care se prefac că situația nu este atât de gravă pe cât e ea de fapt. Ei vor să creadă că, dacă lasă capul în jos, lucrurile se vor rezolva de la sine. Asta nu este adevărat”, a spus scriitorul Rod Dreher.
Totuși, subliniază Rod Dreher, oamenii nu trebuie să-și piardă speranța.
„Am mai trecut prin asta în lumea occidentală, prin momente în care părea că totul e pierdut. Creștinii însă au supraviețuit. În aceeași idee, am mai scris o carte care se numea „Să nu trăim în minciună” , tradusă și în română, care vorbește despre experiență creștinilor în România și în alte țări în timpul regimurilor comuniste și despre cum și-au păstrat vie credința. Asta este ceea ce încerc să fac eu, prin munca mea. Să vorbesc cu oamenii din Biserică despre problemele reale pe care le avem și despre cum să ne menținem vie credință în aceste timpuri moderne.
Cred că sunt motive pentru speranță, chiar dacă nu sunt neapărat optimist cu privire la viitor, dar trăiesc cu speranța că Dumnezeu nu ne va abandona. Și dacă avem dorința de a apăra adevărul și de a privi către Dumnezeu, unindu-ne forțele, vom răzbi prin acest întuneric. Și nu doar că vom supraviețui, ci în final vom triumfa”, a explicat Rod Dreher.
Știri pe acest subiect:
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024