Sute de icoane vechi, unele vremea domnitorilor Constantin Brâncoveanu și Neagoe Basarab, scoase la licitație sub ochii autorităților

Sute de icoane, manuscrise și cărți vechi sunt scoase la vânzare la începutul acestei săptămâni, la două case de licitație din Capitală, evenimentele fiind intens promovate în mediul online în ultima perioadă, fără ca vreo autoritate a statului român să se autosesizeze cu privire la comercializarea unor piese unicat, de o valoare inestimabilă.

Prima licitație, intitulată „Ferestre către suflet – Cărți și Icoane”, are loc luni, 18 aprilie 2022 și cuprinde 181 de loturi.

„Temeiuri și izvoare ale unui neam încercat pentru credința sa, cărțile și icoanele au fost in timp, stâlpi și sprijin pentru ființa și limba naționala, trepte de lumină, daruri ale credinței pentru setea sufletului. ”Prin cei slabi și neștiuți, lucrează puterea Sa””, precizează organizatorii în descrierea licitației.

De exemplu, icoana Învierii Domnului cu 12 scene din viața Mântuitorului, tempera pe lemn, cca. 1790-1810, se licitează cu un preț de pornire de 600 de euro.

O icoană Sfântul Ierarh Nicolae, mare făcător de minuni, tempera pe lemn, finalul sec. XVIII-lea, se vinde cu un preț de pornire de 3.500 de euro.

Nu doar icoane se pot achiziționa în cadrul acestei licitații, ci și, de exemplu, un fragment din Cazania lui Varlaam, cu un preț de pornire de 100 de euro.

„Un fragment (o filă) dintr-un exemplar al Cazaniei lui Varlaam (considerată de Nicolae Iorga „opera cea mai populară a epocii noastre vechi“) sau, conform titlului original: “Carte românească de învăţătură la dumenecele preste an și la praznicele împărătești și la svănți mari”, scoasă la Iași, în tiparnița Mănăstirii Trei Ierarhi – “a tri s(veti)teli”, la 1643 (cf. BRV I, 45, p. 137). Este vorba de f. 303r, unde începe predica la Duminica a 17-a (după Rusalii)”, potrivit prezentării făcute de organizatori.

Informațiile despre această licitație sunt disponibile pe site-ul organizatorilor.

A doua licitatie este organizată marți, 19 aprilie, și este intitulată „Licitația de Artă Sacră” și cuprinde 168 de loturi.

„Printre cele mai căutate și apreciate artefacte istorice se numără icoanele vechi românești, sinteză de identitate și origine care, în ultimii ani de piață locală de artă, au început să contureze cotații interesante pentru arta sacră.

Astăzi, icoanele vechi sau de autor au depășit funcția de obiect de cult sau simbol religios, întrunind calități de obiect de colecție cu valoare estetică, documentară și istorică”, au anunțat, luni, pe Facebook, organizatorii acestei licitații.

Într-o promovare din zilele trecute, organizatorii precizau, pe Facebook, că este vorba despre Icoane vechi, „din perioada lui Constantin Brâncoveanu și Neagoe Basarab”.

Informațiile despre această licitație sunt disponibile aici.

În loc de concluzie

Nu dispunem de informații suficiente privind proveniența pieselor rare ce constituie subiectul licitațiilor mai sus menționate, astfel încât nu putem să ne pronunțăm cu privire la legalitatea acestora. Ne întrebăm, doar, cum se poate ca autoritățile să nu transmită niciun punct de vedere referitor la aceste licitații, când e vorba despre comercializarea unor adevărate piese de patrimoniu.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost