Delegația USR din Parlamentul European cere președintelui Klaus Iohannis și Guvernului Ciucă să explice de urgență motivele pentru care România s-a alăturat scrisorii statelor membre care se opun reformei Uniunii Europene și resping concluziile Conferinței pentru viitorul Europei.
„Iohannis și guvernul său sunt fără imaginație, fără voință politică și le lipsește orice dorință de reformă reală, fie că e vorba de România sau de UE. Multe dintre concluziile Conferinței pentru viitorul Europei au apărut după consultarea cetățenilor, inclusiv cei români, și ar ajuta România să aibă un sistem de sănătate mai performant, standarde crescute în educație și ar simplifica sistemul de decizii care au întârziat aderarea României la Schengen”, se precizează într-un comunicat transmis, luni, de USR.
Opoziția statului român la reformele necesare în UE arată și o lipsă de curaj și asumare în politica europeană și extragerea sa din participarea la reforma Uniunii cu instituții și proceduri adaptate la noile realități.
„Românii s-au plâns de multe ori că Uniunea Europeană e prea birocratică, ia decizii foarte greu și are un sistem instituțional prea complicat. Modificările propuse de Conferința pentru viitorul Europei sunt exact în spiritul simplificării și adaptării UE la cerințele cetățenilor. Însă aflu cu surprindere că există deja o decizie la cel mai înalt nivel ca România să se opună unor modificări care ar avantaja-o, lucru de neînțeles pentru mine”, spune Dacian Cioloș, europarlamentar care a propus în 2019, în calitate de președinte al grupului Renew Europe, inițierea Conferinței pentru viitorul Europei.
„Guvernul trebuie să explice cât mai repede de ce se opune ca UE să aibă competențe pe sănătate în așa fel încât să avem și în România standarde de calitate minime similare cu cele din vestul UE. Să explice domnii Iohannis, Ciucă și Aurescu de ce se opun să avem un mecanism permanent de colaborare pentru marii arși sau listă de medicamente esențiale la nivel european. Și, cel mai important, domnii din Guvernul României și Președinție să le explice cetățenilor de ce sunt împotrivă ca deciziile în Consiliu să nu se mai ia în general prin unanimitate care duce la blocaje de genul celui care ține România în afara Spațiului Schengen”, spune Alin Mituța, unul dintre cei trei europarlamentari români care au contribuit la concluziile Conferinței pentru viitorul Europei.
Reamintim că șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a pronunţat luni în favoarea unei modificări a tratatelor UE şi la renunţarea la votul în unanimitate a celor 27 de state membre în domenii cheie, precum sănătatea și apărarea.
Treisprezece ţări din UE , inclusiv România, se opun declanşării unei proceduri pentru schimbarea tratatelor europene, după cum a relatat RostOnline.
- Premierul Marcel Ciolacu, în presa austriacă: Forțele extremiste trebuie izolate - 23 noiembrie 2024
- Iniţiatorul constituirii Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, Eugen Pătraş, interdicţie de a intra pe teritoriul ucrainean - 23 noiembrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, la Iași: Vă chem să mergeți la vot și să alegeți oameni care țin cu România! - 22 noiembrie 2024
USR trebuie desfintat si membrii lui judecati si condamnati pentru inalta tradare.