UPDATE/ Fabrica de zahăr de la Luduș, pe cale de dispariție. Ministrul Agriculturii anunță că se încearcă menținerea activității fabricii și păstrarea locurilor de muncă

ACTUALIZARE ORA 19:00

Ministerul Agriculturii a fost mandatat să depună toate diligenţele necesare pentru menţinerea activităţii fabricii de zahăr de la Luduş, în vederea păstrării locurilor de muncă şi sprijinirii fermierilor din zonă, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, la briefingul susţinut la Palatul Victoria.

„Am fost mandatat de Guvernul României să depunem toate diligenţele necesare pentru menţinerea activităţii fabricii de zahăr de la Luduş, o companie românească, dar deţinută de un grup francez internaţional, care a luat decizia în 2021 să încheie activitatea de producţie a zahărului în România. Fabrica este funcţională şi ar fi păcat să fie dezmembrată şi activitatea de acolo să înceteze. De aceea, la nivel guvernamental, trebuie să depunem toate eforturile şi să menţinem activitatea, să menţinem salariaţii şi să păstrăm acele locuri de muncă.

De cealaltă parte, aveam foarte mulţi fermieri din zona respectivă care aveau contracte în trecut cu fabrica de zahăr Luduş, care s-au dotat cu echipamente specifice activităţii de producţie a sfeclei de zahăr, iar statul român a investit sume considerabile, atât din fonduri europene, cât şi naţionale, în sprijinirea acestor fermieri”, a precizat ministrul Chesnoiu, conform Agerpres.

Știrea inițială

Fabrica de zahăr de la Luduș, aflată în prezent în proprietatea companiei franceze Tereos Sucre SAS, este pe cale să-și închidă porțile, după mai bine de 60 de ani de activitate.

Încă de la începutul anului, producătorul francez din industria zahărului Tereos, a anunțat cei aproximativ 350 de fermieri de la care prelua sfecla că nu vor mai semna alte contracte pentru producția din 2022. Un anunț similar a fost transmis și către cei 150 de angajați pe care fabrica îi avea atunci.

„Fermierii sunt nemulțumiți pentru că această cultură de sfeclă de zahăr se pregătește cu un an în urmă, din august-septembrie, iar ei au fost anunțați de abia acum. În plus, mulți au investit deja în mașini de recoltat, care sunt foarte scumpe. Totodată au avut cheltuieli cu îngrășămintele. Sunt în jur de 300-350 de fermieri din Mureș, Cluj și Alba arondați fabricii Luduș, iar suprafața exploatată de ei este de 6-7000 de hectare. În momentul de față, aceștia, vrând-nevrând, vor cultiva porumb, sfecla de zahăr fiind o cultură de rotație  ( este cultivată o dată la patru ani, alternativ cu porumb sau alte culturi tehnice precum soia n.red). Dar este foarte rău pentru culturile viitoare”, declara atunci, pentru Economica, Mihai Dimitriu, director executiv Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România.

Din datele Tereos, fabrica de zahăr din Luduș are o capacitate de producție de aproximativ 500 de tone pe zi de zahăr alb, iar unitatea de rafinare a zahărului brut, care a fost construită în 2014, oferă o capacitate de producție suplimentară de 514 tone pe zi. În total, din datele asociațiilor profesionale, fabrica Luduș produce în jur de 63-65.000 de tone anual, din care 85-90% din sfeclă de zahăr iar restul din zahăr brut adus din import. Compania lucra cu 300-350 de fermieri locali care produceau pe o suprafață totală de 7.000 de hectare, notează sursa citată

În 2012, când Tereos a cumpărat fabricii din Luduș de la Franco Roumanie de Sucrerie, subsidiară a grupului francez Sucreries du Marquenterre Group,  fabrica producea 34.000 tone de zahăr pe an şi era aprovizionată de 500 de agricultori, ale căror culturi de sfeclă de zahăr se întind pe 5.000 hectare, potrivit unui comunicat transmis atunci Tereos.

Reacția Ministerului Agriculturii

La sfârșitul lunii martie, Ministerul Agriculturii anunța, prin vocea ministrului de resort, Adrian Chesnoiu, că vrea să păstreze integritatea fizică a fabricii de zahăr de la Luduş pentru continuarea activităţii cu alţi potenţiali investitori sau direct cu fermierii interesaţi.

„Am purtat deja discuţii cu omologul meu din Franţa, Julien Denormandie, cu privire la această problemă. Săptămâna trecută i-am trimis o scrisoare oficială ministrului francez al Agriculturii prin care i-am adresat rugămintea de a ne comunica dacă reprezentanţii Grupului Tereos sunt deschişi pentru a purta un dialog constructiv. Intenţia noastră este de a menţine integritatea fizică a fabricii de la Luduş în vederea continuării activităţii de către alţi potenţiali investitori sau direct de către fermierii interesaţi”, declara la momentul respectiv ministrul Chesnoiu, potrivit News.ro.

Scurt istoric

Construcția fabricii de zahăr de la Luduș a început în anul 1958, iar în vara anului 1960 a intrat în producție. În perioada de glorie, fabrica de la Luduș avea 1.200 de angajați și o capacitate de prelucrare a sfeclei de 2.500 tone pe zi.

Înainte de 1989, în România existau 33 de fabrici de zahăr, acum mai există doar una, fabrica Agrana, cu două sucursale, la Roman și la Buzău.

 

 

 

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost