Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a propus, joi, ca o companie privată să evalueze copiii din clasele I-XI, testarea urmând să fie făcută prin parteneriat, nu prin licitație publică, în perioada 30 mai- 10 iunie. Mai mult, compania va obține astfel toate datele personale și de competențe ale elevilor din România.
Ministrul Cîmpeanu a anunțat, în cadrul conferinței „Raportul Național de Literație”, că a înaintat propunerea pentru evaluarea standardizată digitală companiei Brio, platformă ed-tech de măsurare a performanței educaționale. Platforma menționată de ministru oferă teste pe bază de abonament plătit.
Iată declarația ministrului:
„Aș vrea să îl discutăm rapid și să-l facem operațional, rapid însemană ore, în așa fel încât în perioada 30 mai – 10 iunie, cu ajutorul partenerilor noștri BRIO către care lansez invitație de parteneriat, de colaborare pentru acest demers, să putem administra aceste evaluări standardizate la limba română, matematică și istorie prin teste care nu vor genera nici note, nici clasificări, nici ierarhizări, ci se vor constitui într-un instrument extrem de important pentru a vedea într-o manieră profesionistă, la nivel global, dar și la nivel individual, unde există puncte tari, unde există puncte ce trebuie susinute, unde există puncte slabe ce trebuie să facă obiectul unei acțiuni remediale.
Împreună cred că putem gândi un sistem în care, pentru învățământul primar durata să fie de 15-30 de minute, să nu ne imaginăm că vor fi niște teste extrem de complicate care să streseze elevii, iar pentru învățământul gimnazial și liceal să fie teste rezolvabile în termen de 60 de minute. Repet, pilot în acest an prin colaborarea dintre Ministerul Educației și profesioniștii care sunt deja specializați în administrarea acestor teste. (…) Repet, este o modalitate de a vedea unde suntem”, a declarat Sorin Cîmpeanu în cadrul conferinței pentru lansarea Raportului Național de Literație, a anunțat EduPedu.
Practic, este o încercare „pe repede înainte” de impunere a unei companii private în zona de testare a elevilor, girată de Ministerul Educației, testarea care ar urma să aibă loc pe platforma privată, din cele spuse de Sorin Cîmpeanu, compania putând obține astfel toate datele personale și de competențe ale elevilor din România, de la gimnaziu și liceu, notează sursa citată.
Ordinul de ministru, trimis imediat spre consultare
La câteva ore de la acest anunț, un document prin care se introduce evaluarea standardizată pentru clasele I-VII, și IX-XII-a, la sfârșitul acestui an școlar, a fost trimis către partenerii de dialog social: părinți, elevi, sindicate, potrivit surselor Edupedu.ro.
Ordinul emis de ministrul Educației introduce organizarea pilotării evaluării standardizate la finalul anului școlar 2021 – 2022, cu scopul de a stabili nivelul competențe ale elevilor la finalul anului școlar. La nivelul fiecărui județ/sector al municipiului București, pilotarea evaluării standardizate se va organiza în câte 7 unități de învățământ, incluzând unități de învățământ cu profil pedagogic, în perioada 30 mai – 10 iunie pentru elevii claselor I-a – a VII-a și în perioada 30 mai – 8 iunie pentru elevii claselor a IX-a – a XI-a.
Reacții asociații
Mai multe asociații din domeniul Educației critică ordinul emis de ministrul Cîmpeanu, ridicând mai multe semne de întrebare privind evaluarea elevilor în formula propusă.
„Propunerea este făcută din scurt și fără pic de consultanță, ministrul afirmând că ar „vrea să îl discutăm rapid și să-l facem operațional, rapid înseamnă ore. (..)Din declarațiile ministrului, programul pilot de evaluare standardizată se va realiza printr-un “parteneriat”, fără desfășurarea unei licitații publice. Mai mult, în acest context, putem ridica mai multe semne de întrebare cu privire la “reformele” pe care Ministerul le face pe fugă:
- Vor fi aceste teste în concordanță cu programa școlară?
- Va putea obține firma datele elevilor?
- Cât vor costa aceste teste și cine le va plăti?
- Sunt aceste teste avizate de Ministerul Educației?”, se precizează în comunicatul transmis de asociații.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
Daca profesorii elivilor nu mai sunt capabili sa faca o evaluare ma intreb de ce un oarecare Campeanu poate ajunge fara evaluare ministru sau presedinte?!
Cand o sa fim si noi cinstiți unii cu alții ?
elevii nu mai învață ca odinioară din mai multe motive:
– lipsă respect profesor,
– societate bolnavă
– lipsă repere morale
– marketizarea a orice
– ideea că nu mai ai nevoie că ai telefonu care face de toate
– și cauza a toate rălele este că ne-am depărtat de Dumnezeu …
Să fim serioși testele sunt pt alți ochi ca să vadă cam pe unde se mai situează puncte de rezistență școlară, altfel spus cât mai avem până ne declară complet tâmpiți …