Ediția de joi, 26 mai, a emisiunii „Omul și timpul” este dedicată partizanului Toma Arnăuţoiu, figură emblematică a rezistenţei anticomuniste din munţi.
Imediat după terminarea celui de al Doilea Război Mondial, România devenea, fără voia ei, un stat satelit al Uniunii Sovietice. Structurile vechiului regim au fost imediat desfiinţate, iar cei care nu aveau să se supună noilor direcţii politice erau eliminaţi. Aşa a apărut o importantă mişcare de rezistenţă anticomunistă, notează TVR.ro.
Despre această mișcare şi despre unul dintre liderii ei, Toma Arnăuţoiu, figură emblematică a rezistenţei din munţi, discută realizatorul şi moderatorul Rafael Udrişte cu invitaţii săi joi seară, într-o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Emisiunea se vede pe 26 mai, de la 23.00, la TVR 1.
„Mai bine de 13 mii de oameni din toate categoriile sociale au intrat în mişcarea de rezistenţă. Partizanii, cum le spunem noi, sau bandiţii ori teroriştii, cum le spuneau oficialii acelor vremuri, au fost răspândiţi până în 1953 în aproape toţi munţii României. Înfruntările armate dintre trupele de securitate şi detaşamentele de partizani au fost dure, pierderi înregistrându-se şi de o parte, şi de alta. Fie că vorbim de morţi, de răniţi sau de prizonieri. De obicei, partizanii nu luau ostatici; Securitatea, însă, da”, explică Rafael Udrişte.
Ioana Voicu Arnăuţoiu, fiica liderului mişcării anticomuniste de la Nucşoara, îi este parteneră de dialog jurnalistului TVR la această ediţie în premieră. Li se alătură Cosmin Budeancă, cercetător IICCMER şi redactor-şef al revistei Memoria, respectiv Cristina Chirvasie, regizor.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024