Raportat la recensământul din 2002, România va înregistra în acest an o scădere a populației cu aproximativ 2,7 milioane de persoane, estimându-se că populația țării noastre o să scadă sub 15 milioane de locuitori, în următorii 40 de ani, a declarat președintelele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei.
Invitat sâmbătă seara, la postul Aleph News, președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, a spus că- dacă până în 2007- principala cauză a scăderii populației României a fost migrația internațională, în ultimii 5-6 ani, aceasta a fost determinată de sporul natural negativ, înregistrându-se mai multe decese decât nașteri.
Totodată, Tudorel Andrei avertizează că perspectivele demografice ale României sunt sumbre, în următorii 40 de ani numărul locuitorilor urmând să ajungă sub 15 milioane de persoane.
Președintele INS, Tudorel Andrei, susține că există soluții pentru oprirea declinului demografic, fie o politică pro-natalitate, fie atragerea de emigranți, variantă „care poate duce la o redresare și chiar la o întinerire a populației, dar pe un termen nu foarte scurt”.
„Printre puținele țări, cel puțin la nivel european, care au asigurat creșterea populației printr-o aseamenea politică pe o perioadă de timp, o politică începută în anii ‘60, este Franța care a avut o creștere de aproximativ 10 milioane de locuitori în această perioadă exclusiv printr-o politică pro-natalistă. În alte țări, și propabil asta ați vrut să reflectați prin ideea de exod al populației ucrainene, spre spațiul vestic sau estic, problema migrației internaționale. Sunt țări și la nivel european, Marea Britanie, Germania, care și-au crescut populația într-o perioadă lungă de timp, cel puțin 50 de ani, printr-o politică de atragere a unor persoane din diverse spații, fie est european, fie din afara spațiului european”, a precizat Tudorel Andrei.
În ceea ce privește măsurile pro-natalitate, președintele INS spune că este foarte dificil de luat asemenea decizii într-o economie deschisă, în care „economia și măsurile pro nataliste trebuie îmbinate pentru a avea rezultate pe termen mediu și lung”.
„Aici trebuie să avem răbdare, să avem înțelepciune că, altfel, rezultatele nu pot apărea. E vorba de schimbarea culturii. Nu poți să vii și să intervii la nivelul unei familii numai prin acordarea unor stimulente materiale pe termen scurt. E posibil să aibă anumite efecte, dar unele sunt tranzitorii. Pentru a avea un echilibru demografic pe o asemenea măsură trebuie timp”, a explicat Tudorel Andrei.
Potrivit acestuia, în raport cu recensământul din 2011, se estimează că România va pierde 1,1 milioane persoane, iar în raport cu recensământul din 2002 este o pierdere de peste 2,7 milioane de persoane.
„Sunt pierderi datorate factorilor naturali și migrației internaționale. În prima parte a pierderilor, 2002-2011, acestea se datorează migrației internaționale și mai puțin factorului nașteri și decese. Între 2011 și 2021 cea mai mare parte se datorează factorului natural și mai puțin migrației internaționale. Practic, dacă la început era 70 cu 30, acum e 30 cu 70. S-a inversat”, a explicat președintele INS.
Pe următorii 30-40 de ani, avem o reducere a populației sub 15 milioane de locuitori
„Dacă avem în vedere proiecția populației pe următorii 30-40 de ani, avem o proiecție negativă, o reducere a populației sub 15 milioane de locuitori. Pot fi schimbări, dacă se încurajează migrația internațională. Este factorul foarte important care poate să ducă la o redresare și de ce nu la o întinerire a populației pe un termen nu foarte scurt. Eu sunt foarte pesimist că poți redresa populația unei țări pe 10 ani. Toate aceste proiecții trebuie făcute pe o perioadă medie și lungă de timp. Migrația internațională îți aduce avantaje din punct de vedere al forței de muncă, dar trebuie să ai capacitate de a avea o încadrarea populației care vine într-o altă cultură. Gândiți-vă că luăm persoane care vin din zona Asiei, Africii, care vin cu o anumită cultură și noi trebuie să avem capacitatea, nu numai din punct de vedere economic de a-i integra, dar și din punct de vedere cultural. Nu neapărat de a-i schimba, că nu poți să le schimbi tradițiile, obiceiurile, dar să ai capacitatea cel puțin de a tolera”, a spus președintele INS, Tudorel Andrei.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
Corect , ce spune domnul Presedinte al I.N.S in cauza privind scaderea populatiei repet ” autohotone ” si solutii practicate de statele ” democrate ” E.C , GERMANIA , FRANTA , ANGLIA , etc prin ” cresterea populatiei ” prin masuri de aducere a ” fortei de munca ” ieftine , stabilazata in tara , prin descedentii ei si controlul lor prin ” mai noua cauza PROCEDURALA germana , engleza , franceza a diferentei dintre cetatenie si etnie, ESTE O POVESTE POLITICA DE MOMENT . Bun am avut la de la 1600 la 1800 cu ” sclavii negri ” si forta de munca pe plantatii ” a scalvilor negri ” si a inmultirii lor pe ” plantatii americane si europene ” cat si proba discriminarii rasiale existente si astazi ( masacata si astazi la categoria dependenta ca populatie ) in ” Marile democratii mondiale ” . Corect pe termen scurt este o rezolvare , pe termen lung ai o populatie saraca , manipulata , dependenta de decizia politica , ca astazi cu populatia musulamana in Germania , adusa dupa anii 60 , la munca la reconstruirea statului german , ca populatia din colonii in Franta , adusa dupa anii 60 la reconstruirea statului Francez , CA POPULATIA ROMANA EMIGRATA IN ITALIA , SPANIA , FRANTA , ANGLIA CARE CONTRIBUIE LA ” POLITICA ECONOMICA SI RECONSTRUIREA STATULUI RESPECTIV ” PE CE DREPT ? PE DREPTUL FORTEI DE MUNCA IEFTINE FARA ” OBLIGATII ” CA STAT . CU CE CONSECINTE : Cu cele nationaliste privind ” dreptul de grup etnic ” si apararea ” dreptului de grup etnic ” ca in UKRAIANA ACUM, CA IN FRANTA ACUM , CA IN ANGLIA ACUM ( SCOTIA SI TARA GALILOR ) , CA IN GERMANIA IN CURAND CARE DESCARCA ” CONFLICTUL MANIPULATOR ” AL GRUPULUI ETNIC VERSUS GRUPUL NATIONALIST AUTOHTON , MOTIVATIE A LUI ” HITLER ” SI A ALTORA CA EL IN URMA CU 100 DE ANI PRIVIND ” Rasa superioara” si ” altii ” in declansarea celui de al doilea razboi mondial iar acum ” sub aceeasi forma ” in posibila declasansare a celui de al treilea razboi mondial . Poate istoria de doua mii de ani ne invata ca amestecul raselor pe scopul ” fortei de munca ieftine de moment si a descendetilor ei ” ca si in epoca trecuta ” asa zis scalvagista ” , fie vorba, mentinuta sub alte forme de doctrine politice asa zis ” liberale ” sau ” socialiste ” , de 2000 de anii , niciodata in favoarea ” cetatenului ” mereu in favoarea grupului ales de ” STAT ” nu duce pe termen lung de la manipulare si coflict etnic. REPET ACESTA ISTORIE NU NE-A INVATAT INCA ca ” PROFITUL DE MOMENT CU ORICE SCOP ESTE O TEMELIE PENTRU DEZASTRUL SI PIEREDEREA PE TERMEN LUNG ” CA PERSOANA , FAMILIE, POPOR , STAT.