Președintele Klaus Iohannis a confirmat, joi, că este de acord cu modificarea Constituției României, anunțând că în Parlament există o comisie specială care lucrează pe această temă.
Președintele Iohannis a susținut, joi, o conferință de presă la finalul vizitei pe care a efectuat-o la Spitalul Colentina. Dincolo de declarația potrivit căreia „Putin este vinovat pentru situația economică dificilă” (detalii pe acest subiect sunt disponibile aici), președintele Iohannis a lansat un puternic semnal privind modificarea Constituției.
Iată momentul din conferință, așa cum a fost transcris pe site-ul Administrației Prezidențiale:
„Jurnalist: Această coaliție de guvernare, formată din PNL, PSD și UDMR și-a asumat în momentul în care s-a construit ea modificarea Constituției. Vedem că săptămâna aceasta liderul UDMR Kelemen Hunor spunea că România ar trebui să se decidă dacă vrea să fie republică parlamentară sau prezidențială. Totodată, și liderul PSD Marcel Ciolacu spune același lucru, vrea ca România să se decidă dacă este o republică parlamentară sau prezidențială. Ei vor mai multe modificări ale Constituției. Aș dori să vă întreb dacă dumneavoastră sunteți de acord cu aceste modificări propuse de către social-democrați, liderul UDMR și chiar și cei de la PNL doresc o modificare a Constituției.
Președintele României: Cred că după atâția ani este nevoie de o îmbunătățire a Constituției, o modernizare a Constituției, însă nu îmi doresc să cădeți în capcana discuțiilor de dragul discuțiilor. Este o temă foarte importantă, foarte sensibilă, dar în același timp extrem de atractivă pentru tot felul de scenarii și pentru tot felul de interpretări.
Până când nu avem ceva scris, un draft, și se lucrează în Parlament, într-o comisie specială pe asta, este greu de comentat, dar dacă mă întrebați așa direct – Da, sunt chestiuni pe care eu cred că trebuie să le lămurim în Constituție. Amintiți-vă că s-a vehiculat scenariul alegerilor anticipate. Noțiunea nici nu există în Constituție. Deci trebuie să clarificăm cum, cine și când dizolvă Parlamentul. Ce înseamnă alegeri anticipate. Sunt câteva chestiuni mai tehnice care sunt prevăzute în Constituție, așa cum s-au văzut lucrurile atunci când s-a scris Constituția, care în practică nu mai funcționează. Ca să vă dau un exemplu: un ministru interimar poate să stea 45 de zile, dar dacă criza durează 145 de zile, ce facem, rămânem fără Guvern, rămânem fără miniștri? Este absurd. Deci, astfel de lucruri care s-au întâmplat şi am tras învățămintele trebuie să ducă la îmbunătățiri în textul Constituției.
Chiar poziția Președintelui, discuția există de când am scăpat de comunism și discuția este: „Vrem Președinte ales de popor cu puteri multe sau vrem Președinte ales de Parlament, care are o poziție mai degrabă protocolară”? Sunt argumente pro și contra pentru ambele. Deocamdată, situația este cea în care suntem. Președintele este ales direct, are atribuțiile pe care le are. Această discuție nu se va tranșa prin media, sau prin televizor, sau nici măcar prin rețelele sociale. Această chestiune se poate tranșa numai prin discuții politice aprofundate între formațiunile care îi reprezintă pe români în Parlament. Dar discuția, vă spun de pe acum, este una foarte complicată, este una care va duce la foarte multă învolburare în spațiul public, dacă nu este abordată cu maximă răspundere. Deci, în principiu, da, sunt de părere că în Constituție este nevoie de anumite schimbări și da, este nevoie de discuții așezate și cu finalitate îndreptată spre a face statul să funcționeze mai bine”.
Tema modificării Constituției a fost abordată, marți, 10 mai, și de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Acesta a declarat că „social-democraţii Titus Corlăţean şi Robert Cazanciuc vor pregăti un material cu priorităţile PSD privind modificarea legii fundamentale, arătând că va trebui să existe o discuţie şi în cadrul coaliţiei”.
Totodată, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, 11 mai, că el susține o republică parlamentară, în care președintele să fie ales în Parlament, dar a precizat că România trebuie să clarifice dacă este republică prezidenţială sau parlamentară prin revizuirea Constituției.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
Plecand de la declaratia Presedintelui in cauza adica ” Vrem Președinte ales de popor cu puteri multe sau vrem Președinte ales de Parlament, care are o poziție mai degrabă protocolară”, corelata cu declaratia doamnei Presedinte ” E.C ” , privind reducerea participantiilor EC. la votarea anumitor decizii ” E.C ” este clar un singur aspect informativ adica ” CA SA AVEM PUTEREA DECIZIEI TOTALE , TREBUIE SA AVEM PUTEREA POLITICA TOTALA ” PE PRINCIPIUL GERMAN SI FRANCEZ ” UN PRESEDINTE DE ONOARE ALES DE PUTEREA POLITICA DECIDENATA ” CA SA DISTRUGEM NOTIUNEA DE ” REPUBLICA ” . DEOARECE PUTEREA POLITICA SI ALIANTA DE ” PARTID ” ESTE PERMANENTA ” INDIFERENT DE STANGA , DREAPTA” FIINDCA AU ACELASI INTERES ” CONDUCEREA POLITICA IN NUME DE PARTID ALES ” DECI ACEEASI MARIE cu alta PALARIE , CA LA RUSI ” AUTOCRATIA ” SUB FORMA ” DEMOCRATICA ” A VOTULUI CETATEANULUI ” TURMENTAT ” PRIN ALESII SAI. Prin aceasta forma a republicii parlamentare se elimina din start una dintre ” formele de control a democratiei nationale ” , decidentul ” totalitar ” adica ” PARTIDUL ” SAU ” PRESEDINTELE ” . Pana acum pe Constituie , mai avem o speranta de control ” Partid ” prin ” Presedinte ” sau de control ” Presedinte ” prin ” Partid ” Acum prin declaratia si motivatiile legale si Constituitionale ” puerile ” ale domnului Presdinte in cauza este clar ca ne indreptam sub ” indicatiile E.C IN CAUZA ” SPRE O DICTATURA AUTOCRATA POLITIC MASACATA SUB ” FORMA DEMOCRATIEI ” PRIN ALEGERI ASA ZISE LIBERE SI DEMOCRATICE A VOINTEI ” POPORULUI ” . CONCLUZIE , DUPA 30 DE ANI DE HOTIE NE-AM INTORS LA COMUNISM SUB FORMA ” DEMOCRATIEI ” PRIVIND ” PARTIDUL UNIC CU ARIPILE SALE – ASA ZISE DOCTRINARE ” . Mai domnule , macar la rusii este totul pe fata ” AUTOCRATIE ” acum vrei sa spui ” AUTOCRATIE ” SUB FORMA MASCATA A ” DEMOCRATIEI ” . VOM VEDEA ..