Având în vedere previziunile inițiale care nu dădeau nici o șansă Ucrainei, faptul că după aproape trei luni ucrainenii încă se opun invaziei rusesti și luptă cu mult succes poate fi privit ca o victorie. Doar că realitatea e un pic diferită. Rezistența Ucrainei nu înseamnă automat o victorie, iar situația în care se găsește țara acum e mult mai proastă decât lasă să creadă autoritățile și pentru a nu ceda va avea nevoie, în continuare, de ajutor masiv din exterior.
În același timp asistăm la distrugerea societății ucraineane, orașele sunt făcute praf, iar economia este pusă pe butuci.
Trebuie amintit că înainte de invazia rusă declanșată la date de 24 februarie 2022, separatiștii proruși controlau 40% din regiunea Lugansk, iar acum controlează aproximativ 80%. În regiunea Zaporoje rușii controlează 70% din teritoriu după ce nu controlau nimic anterior invaziei. Cumulat, dacă înainte de invazie Rusia controla 7% din teritoriul ucrainean, acum controlează dublu.
La nivel economic, sancțiunile impuse Rusiei se așteaptă să provoace o scădere a PIB-ului de aproximativ 7%. În același timp PIB-ul Ucrainei se prăbușește, preconizându-se o scădere cu 45-50% față de anul trecut. Aproximativ un sfert din firmele ucrainene nu mai funcționează, iar porturile Ucrainei de la Marea Neagră sunt blocate. Asta înseamnă că atât importul de combustibil pentru susținerea sectorului agricol, cât și exportul de cereale și alte produse ucrainene care aduceau în jur de 170 de milioane de dolari pe zi sunt oprite.
În același timp, Rusia bombardează depozitele de combustibil din Ucraina, silozurile de cereale și depozitele de echipamente agricole, afectând lanțurile de aprovizionare aflate deja în pioneze. Sectorul energetic se confruntă, de asemenea, cu probleme grave având în vedere că prea puțini cetățeni și companii ucrainene sunt în măsură să-și plătească facturile la electricitate.
Luna mai nu este o lună critică doar pentru agricultură, ci este și luna în care Naftogaz, compania naționala de gaze naturale a Ucrainei, începe de obicei să cumpere gaze naturale pentru a le stoca pentru pentru perioada iernii. Gigantul energetic deținut de stat era deja într-o stare proastă înainte de invazie, președintele companiei cerând guvernului ucrainean un ajutor de 4,6 miliarde de dolari în septembrie 2021. Acum, cu piața de gaze naturale în criză și fără fonduri, nu este clar cum se poate pregăti țara pentru iarnă, când temperaturile ajung și la -30 grade Celsius. Pe lângă aceste lucruri, majoritatea minelor de cărbune ale Ucrainei se află în Donbas, unde ofensiva Rusiei continuă.
În plus, Ucraina se confruntă și cu un exod al populației. Se estimează că în primele două luni de război au părăsit țara aproximativ 6 milioane de ucraineni, în mare majoritate femei și copii pentru că bărbaților li s-a interzis acest lucru. O parte dintre ei se vor întoarce odată ce războiul va lua sfârșit, dar marea majoritate vor prefera să rămână în țările unde s-au refugiat. Acestora li se vor adauga și bărbații care acum sunt blocați în Ucraina, mai ales că economia Ucrainei a pierdut deja aproximativ 4,8 milioane de locuri de muncă, conform estimărilor Agenției Internaționale a Muncii, iar dacă războiul continuă aceeași agenție estimează că numărul locurilor de muncă pierdute va crește la 7 milioane.
Chiar și după terminarea războiului Ucraina se va confrunta cu probleme majore. Vânătoarea de trădători și colaboratori deja a început, iar acest lucru se va amplifica. O treime din populația Ucrainei au rusa ca limbă maternă, aceștia vor fi priviți cu suspiciune, dacă nu chiar cu ură. Între vecini, prieteni, colegi de muncă, cunoștințe, etc. deja au apărut falii de comunicare și de încredere, care mai degrabă se vor adâncii decât se vor vindeca.
Iar fără dialog și fără ajutor masiv din Occident va fi foarte greu să-și revină.
Sursa: Yahoo News
- Curtea Penală Internațională a emis mandat arestare pe numele premierului Netanyahu - 21 noiembrie 2024
- Efectul Trump. Episod de desene animate cu subiect LGBT, retras de la difuzarea pe Disney Channel - 18 noiembrie 2024
- ULTIMA ORĂ/ Reacții la decizia lui Biden privind lovirea Rusiei. Donald Trump Jr: Vor să se asigure că va începe cel de-al Treilea Război Mondial - 18 noiembrie 2024
Un exemplu de tara , dar mai mult de populatie , fiindca ” tara ” este A CETATENILOR EI ,TARA distrusa pe termen mediu (10-15 ani) si cu inflente majore poate definitive pe termen lung , distrusa datorita intereselor de bloc militar politic si economic ” de cei doi actori internationali majori de la est si de la vest ” cu un ” actor zonal ” , mai putin important dar dornic de afirmare ” sub stindardului democratiei si apararii dreptului omului ” care a afecatat si va afecta definitv tocmai ” drepturile omului pe care spune ca le apara ” , Sa speram ca aceasta noua forma de aparare ” a democratiei si a drepturilor omului prin razboi ” nu se va extnde mai mult in toata zona Balcanica.