Decizia istorică a Curții Supreme de Justiție a SUA privind avorturile nu înseamnă că acestea vor fi interzise automat, ci că orice hotărâre cu privire la avort poate să fie luată la nivelul fiecărui stat american, notează Lifecall.ro.
Curtea Supremă de Justiția a SUA a anulat, vineri, legea cunoscută ca Roe v. Wade, cea care a stabilit dreptul constituțional la avort în SUA în 1973.
Decizia Curții Supreme nu înseamnă că avortul la cerere va fi interzis automat în Statele Unite – deși, conform estimărilor LifeSite News, avortul ar putea fi de facto interzis în peste 20 de state americane, în perioada imediat următoare.
Pe de altă parte, ne așteptăm ca statele cele mai „progresiste”, precum New York sau California, să împingă o continuare o agendă extremă cu privire la avort. Statul New York, spre exemplu, a legalizat, acum trei ani, avortul practic fără restricții până în momentul nașterii.
În mod cert, această hotărâre va duce la intensificarea războiului cultural deja extrem de intens și a polarizării politice și ideologice din Statele Unite. Deja activiștii stângii radicale au amenințat că vor răspunde prin proteste violente și incendieri în marile orașe. Pe termen mediu, această decizie va fi, foarte probabil, speculată de Partidul Democrat, care își va mobiliza electoratul radical, pretinzând că apără „dreptul fundamental” la avort.
„Legalizarea avortului la cerere, prin Roe v. Wade, chiar a făcut ca numărul avorturilor în Statele Unite să crească la o medie de 1.000.000 pe an, în ultimii 49 de ani. Așadar, am putea spera că o legislație care să protejeze viața copilului nenăscut, alături de aducerea problemei crizei de sarcină în conștiința publică și de măsuri de sprijinire concretă a femeii, familiei și copilului, ar putea să scadă numărul avortului de cel puțin cinci ori – la nivelul de dinainte de 1973, și poate chiar mai jos.
Cea mai importantă implicație rămâne, însă, cea la nivel simbolic. O sentință „fundamental greșită încă din capul locului”, care a stat la baza uciderii a zeci de milioane de copii și a uneia dintre cele mai extreme legislații pro-avort din lume, a fost răsturnată. Prin hotărârea de astăzi, SCOTUS (Curtea Supremă a Statelor Unite- n.red) a abrogat una dintre cele mai grave erori judiciare ale istoriei, arătând că avortul nu este și nu poate să fie un drept constituțional și nu există, în fapt, un „drept la avort”. Constituția Statelor Unite recunoaște și protejează dreptul fundamental la viață, și nu are cum să recunoască vreun „drept la avort”.
La fel cum, în 1973, Roe v. Wade a avut implicații internaționale majore, și hotărârea de azi (vineri- n.red) va avea puternice ecouri și implicații la nivelul întregii lumi, pentru recunoașterea dreptului fundamental și universal la viață – incluzându-i, de această dată, și pe cei mai slabi și lipsiți de apărare dintre noi: pe copiii nenăscuți”, scrie sursa citată.
Știri pe acest subiect:
- Ministerul de Externe, după decizia de arestare a lui Netanyahu: Nu se poate pune semnul egal între Israel şi organizaţii teroriste precum Hamas şi Hezbollah - 22 noiembrie 2024
- Premierul Ciolacu se întâlnește cu Viktor Orban, vineri, la Budapesta. Din delegația României face parte și Kelemen Hunor, președintele UDMR - 22 noiembrie 2024
- Premierul Viktor Orban anunţă că îl va invita pe Netanyahu în Ungaria pentru a sfida mandatul de arestare al CPI - 22 noiembrie 2024
Un comentariu la „Decizia Curții Supreme de Justiție a SUA privind avorturile, semnificație și urmări”
Comentariile sunt închise.