Prof. Univ. Dan Dungaciu, Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române (ISPRI), a analizat, într-un interviu acordat pentru TVRCluj, recenta vizită a președintelui Ungariei în România, explicând spre ce riscă să se îndrepte relația Bucureștiului cu Budapesta.
Întrebat fiind dacă strategia Bucureștiului de a nu avea nicio reacție la provocările venite dinspre Budapesta este eficientă, Dan Dungaciu a răspuns:
„Reacția este limpede că nu trebuie să fie nici de tip isteric, nici agresivă, dar trebuie să fie o reacție bazată pe ideea că trebuie să evităm un rău și mai mare – adică o escaladare care nu știm unde ne poate duce. După cum spunea mai demult un mare diplomat, relația României cu Ungaria este de felul următor – Ungaria se tot apropie mereu de România, pe dosarul Transilvaniei, România atunci trebuie să îi dea peste unghii; Ungaria se retrage. Iarăși Ungaria întinde mâna spre Transilvania – România face la fel, îi dă preventiv peste unghii. Ideea care este? Nu că Ungaria ar putea lua vreodată Transilvania.
Dar reacția Bucureștiului trebuie să vină prompt, pentru că dacă România nu are o reacție astfel încât Ungaria să-și retragă mâinile, mâna Ungariei se duce tot mai departe și mai departe, tot mai adânc, iar în momentul eventual în care vei vrea să scoți această mână ajunsă până peste cot în România, va fi și mai dureros și pentru Ungaria și pentru România. În această perspectivă trebuie gândită reacția.
Deci reacția României este necesară, obligatorie, aș spune, și pentru ca un rău mai mare să nu se producă. Mai plastic spus, e ca și cum cineva doarme în fața curții tale, îl lași acolo, apoi îl găsești că doarme în curtea ta, nu reacționezi, apoi în pridvor, apoi îți intră în casă, în bucătărie, se instalează în sufragerie, apoi își intră și în dormitor… Și când îl vezi și în dormitor trebui să îl scoți afară – dar va fi mult mai greu, că el o să înceapă să strige, să țipe, să facă scandal, să reacționeze, să spună lumii că tu ești cel ca i-ai permis să intre în bucătorie, în sufragerie etc., că ce te-a apucat, că de ce escaladezi, că te comporți ne-european cu minoritățile etc. etc. Deci asta e perspectiva din care trebuie privită chestiunea, pentru că Ungaria lui Viktor Orban nu se va opri.
Intruziunea Ungariei continuă pe toate fronturile, iar în momentul în care se va atinge un punct de fierbere sau o linie roșie – deși din păcate reprezentanții Statului Român nu par să mai aibă astfel de linii roșii, dar ea există măcar la nivelul populației -, și cu cât reacția Statului Român întârzie, cu atât va fi totul mai dureros în final. Pentru că una este să îți intre cineva în curte, să îl lași să doarmă acolo, una este să îți intre în pridvor, în bucătărie, în sufragerie, dar când îți intră în dormitor trebuie să reacționezi.Și atunci problema se va pune din două puncte de vedere: cât de dureroasă va fi această reacție și cine va câștiga campania de comunicare internațională pe subiectul acelei eventuale confruntări”.
În ceea ce privește recenta vizită a președintelui Ungariei, Katalin Novak, în România, Dan Dungagiu a precizat că „suntem în fața unei înfrângeri majore în fața Budapestei, la nivel de comunicare strategică”.
„Katalin Novak a transmis că ea s-ar afla de fapt la ea „acasă” în Transilvania, fotografiile postate inclusiv cu ea făcând jogging la Cluj nu sunt întâmplătoare, sugerează ideea că ea se simte ca acasă și că de fapt distincția nici nu ar mai fi relevantă între Ungaria și Transilvania. A venit, pur și simplu, într-un oraș din Translilvania, țara nici măcar nu contează. În plus, a spus răspicat, fără nuanțe, că „îşi asumă calitatea de reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceştia locuiesc, în interiorul sau în exteriorul graniţelor Ungariei”, a explicat Dan Dungaciu.
Interviul integral este disponibil aici.
Știri pe acest subiect:
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
Cineva are mare interes de a folosi Budapesta contra Bucurestiului si Chisinaului. Problema e alta – ce va urma REALMENTE după acest interviu. De lamentari e sătulă lumea. Ele demoralizează, învrăjbește și dezbină lumea bună. Poate un cod de valori comune dacoromaânește ne mai poate salva viitorimea