Duminică, 5 iunie, la Penitenciarul Botoșani a avut loc sfințirea unei troițe în amintirea celor care au suferit în închisorile comuniste, în perioada 1952-1964, anunță Doxologia.ro.
Slujba de binecuvântare a fost oficiată de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu un sobor format din preoți capelani ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, precum și din clerici din oraș.
„Am înălțat o scurtă rugăciune către Dumnezeu pentru odihna celor care au trecut prin acest penitenciar, precum și pentru frații și surorile lor din alte zone ale țării. Am cunoscut multe persoane care au trecut în perioada anilor ’50-’60 prin închisorile acelui timp, ce-i drept, mai mult din tagma noastră preoțească, dar și dincolo de ea.
La cei din tagma preoțească am observat trei lucruri: aveau puterea iertării pentru tot ceea ce li s-a întâmplat acolo, îi îndemnau pe cei din jur să nu se răzbune pentru ceea ce ei sau frații lor au avut de pătimit acolo, și în al treilea rând, aveau o capacitate uimitoare de a trece cu vederea peste clipele negre pe care le-au trăit acolo, și aș aminti de unele momente frumoase, încât unul dintre ei spunea adesea că «mi-e dor de Târgu Ocna!», pentru că acolo a reușit să trăiască în adâncime, poate mai mult decât noi – cei din așa numita libertate – taina credinței.
Își aduceau aminte chiar de unele cadre care înfruntau ordinele superiorilor, și găseau spații și timp pentru a intra în legătură cu deținuții și a le mai ușura câtuși de cât viața, atunci când aveau această posibilitate. Felicit conducerea penitenciarului, pe părintele Florin Marcu pentru toată lucrarea creștinească împlinită la capela închisorii, unde am slujit și eu de câteva ori și unde m-am întâlnit și am discutat cu anumiți ostenitori din această unitate.
Mulțumim pentru gândul acesta, de a se ridica o cruce în memoria celor care au fost închiși pe nedrept, și despre care cum s-a amintit, începem a uita. Dumnezeu să-i odihnească în pace, să le ierte păcatele celor care au făcut mult rău în acele vremuri, să ne dăruiască putere să înțelegem că apropierea omului de credință, chiar în situații dificile, aduce în viața aceluia și a celor din jur foarte multă lumină”, a spus ÎPS Teofan.
„Troița Martirilor”, așa cum este denumită de către cei care au realizat-o, se află în curtea exterioară a unității penitenciare, și a fost ridicată „în memoria celor ce au pătimit în închisoare la Botoșani în perioada 1952-1964, pentru idealuri de dreptate, adevăr și credință sfântă”.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024