Pornind de la cazul minei de la Roșia, unde Garda de mediu a decis, la începutul acestei luni, să suspende extinderea exploatării, Petrișor Peiu oferă, într-o analiză realizată pentru Gândul.ro, răspuns la întrebarea tot mai des întâlnită: Cine vrea să închidă minele României?
Petrișor Peiu menționează că lupta împotriva mineritului gorjean este condusă de către fostul șef al Gărzii de mediu din România, Octavian Berceanu și asociația sa, Bankwatch. Berceanu s-a dus la Roșia în data de 30 iunie 2022, împreună cu un senator USR de Dâmbovița (membru al Comisiei de mediu de la Senat) și a telefonat la 112 pentru a cere oprirea exploatării de la Roșia.
„Dacă vă întrebați vreodată cum este distrusă metodic industria României, aflați că guvernul din 2021 l-a avut drept comisar șef al Gărzii de mediu pe acest Berceanu, care reprezenta o asociație care se judeca deja cu altă instituție din același minister (al mediului), în vederea anulării acordului de mediu care permite extinderea carierei de la Roșia! Peste respectivul minister al mediului domnește liniștit de mult timp un udemerist care sfidează, de câte ori poate, Constituția țării care l-a făcut ministru, arborând însemnele ficțiunii numită ”ținutul secuiesc”.
Așadar, în timp ce întreaga Europă se află într-o criză energetică profundă, cu prețurile crescute de multe ori față de anii trecuți, în contextul războiului din Ucraina, context dublat de politica distructivă de mediu a Uniunii Europene și în timp ce toate statele care dețin rezerve de cărbune au decis să extindă mineritul și ponderea electricității produsă din cărbune, România este pusă la zid și îngenuncheată de către o asociație condusă de un fost demnitar al guvernului. Adică suntem condamnați la frig și foame de către unul care a fost demnitar al țării pe care vrea s-o sărăcească. Și nimănui din conducerea statului nu i se pare grav acest lucru!”, explică analistul.
Dar până la urmă de unde vine atâta încrâncenare împotriva mineritului românesc?
„Până la urmă, de unde atâta furie împotriva cărbunelui românesc? De ce s-au pus în mișcare atâtea rotițe din angrenajul european împotriva bazinului minier din Gorj și împotriva energeticii noastre pe cărbune?
Păi dacă chiar vrem un răspuns ar trebui să observăm cine a inițiat, cel puțin formal, oprirea dezvoltării celei mai mari cariere de lignit din țară, cea de la Roșia. Inițiatorul acțiunii judecătorești de suspendare (dar care face parte dintr-un proces în care se cere chiar oprirea exploatării de la Roșia) este o organizație neguvernamentală numită Bankwatch.
„Follow the money”, ar zice americanii. Mai pe românește, donatorii cei mai importanți ai fundației care a suspendat dezvoltarea carierei Roșia sunt următorii:
- DG Environment, adică unul din „ministerele” Comisiei Europene, cel de mediu mai precis, cu peste o cincime din fonduri;
- Fundația Europeană pentru Climă, tot cu aproximativ o cincime din bani;
- Agenția Suedeză pentru Dezvoltare Internațională, o instituție a statului suedez, tot cu o cincime din fonduri;
- Ministerul german al mediului, cu o șesime din fonduri.
DG Development, un alt „minister” al Comisiei Europene, cel pentru dezvoltare de această dată, cu un procentaj de vreo 8% din fonduri.
Cu alte cuvinte, Comisia Europeană alocă fundației Bankwatch nici mai mult nici mai puțin decât 30% din necesarul anual de finanțare, statul suedez încă 21%, iar cel german 16%. Cam 6 din 10 euro cu care se finanțează Bankwatch aparțin Comisiei Europene plus statelor naționale Germania și Suedia.
Uniunea Europeană a ajuns să finanțeze ONG-uri care luptă împotriva energeticii europene bazată pe gaze și pe cărbune. Adică exact împotriva principalului motor al dezvoltării industriei europene din ultima sută de ani. Oare nu înseamnă această luptă sărăcirea europenilor și distrugerea competitivității propriei industrii?”, arată analistul Petrișor Peiu.
În loc de concluzie:
„Iar toți acei politicieni care tac complice când țara este practic oprită să se dezvolte, toți acei politicieni care s-au făcut că nu văd că tot aceleași asociații au oprit și punerea în funcțiune a hidrocentralelor de pe Jiu, toți cei care au tăcut și înghițit oprirea construcției de autostrăzi pentru a proteja traseele gândacilor , toți aceștia se bucură din plin de binefacerile statutului lor special, de la salarii uriașe până la pensii speciale. Și poporul se uită respuctuos la ei, ca la niște veritabili părinți ai națiunii. Numai că nimeni nu mai crede în viitorul acestei țării: tinerii au hotărâr să emigreze, iar cei rămași nu mai votează. Oricum e clar că, indiferent cine guvernează, nimeni nu este interesat să mai producem ceva aici”, subliniază Petrișor Peiu.
Articolul integral este disponibil aici.
- Premierul Marcel Ciolacu, în presa austriacă: Forțele extremiste trebuie izolate - 23 noiembrie 2024
- Iniţiatorul constituirii Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, Eugen Pătraş, interdicţie de a intra pe teritoriul ucrainean - 23 noiembrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, la Iași: Vă chem să mergeți la vot și să alegeți oameni care țin cu România! - 22 noiembrie 2024
Octavian Berceanu merita bagat in puscarie. Acolo ii este locul.