Biserica „Domnița Bălașa” din Capitală va fi resfințită duminică (VIDEO)

Biserica „Înălțarea Domnului- Domnița Bălașa” din centrul Capitalei va fi resfințită de Patriarhul Daniel, duminică, în data de 31 iulie, la finalul unui amplu proiect de restaurare, conservare și punere în valoare a monumentului istoric.

În data de 31 iulie, începând cu ora 09:30, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească, iar, de la ora 11:30, va fi săvârșită slujba de târnosire a bisericii parohiale și de binecuvântare a lucrărilor, anunță Trinitas.

Biserica Domnița Bălașa a fost restaurată în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene, care a demarat în 2018.

Potrivit sursei citate, în cadrul proiectului au fost efectuate mai multe lucrări: realizarea unui nou acoperiș, restaurarea fațadelor exterioare și a picturii bisericii, reamenajarea pridvorului și a cafasului, restaurarea pardoselii și a mobilierului bisericesc, realizarea de sisteme noi și performante de încălzire, ventilație, iluminat, sonorizare și detectare a incendiilor și fumului, termoizolarea ferestrelor, prin recondiționarea vitraliilor istorice și au fost restaurate toate obiectele liturgice din patrimoniul parohiei.

În Sfântul Altar a fost confecționată o nouă sfântă masă, a fost reamenajat Proscomidiarul și a fost recondiționat mobilierul. Totodată, au fost restaurate, din fonduri proprii, statuile care le reprezintă pe Domnița Bălașa și pe Zoe Bibescu-Brâncoveanu. Curtea bisericii a fost complet sistematizată, fiind edificată pe spațiul acesteia, o anexă dedicată spațiilor muzeal, liturgic și tehnic. De asemenea, în curtea sfântului lăcaș au avut loc mai multe lucrări, precum: reamenajarea gardului împrejmuitor, pavarea aleilor cu granit, edificarea unui altar de vară și a unui lumânărar, realizarea de noi sisteme de iluminat arhitectural și sonorizare exterioară.

Trafic restricționat

Duminică, între orele 09,00 – 13,00, va fi organizată slujba de sfinţire a Bisericii Domniţa Bălaşa, din Str. Sfinţii Apostoli, Sector 4. În acest context, pentru buna desfăşurare a evenimentului, între orele 07,30 – 23,00, se va restricţiona traficul rutier pe Str. Sfinţii Apostoli, segmentul de drum cuprins între numerele 36 şi 60, a informat Brigada Rutieră.

Istoric

Biserica Domniţa Bălaşa este unul dintre cele mai cunoscute lăcaşuri de cult din Bucureşti. Prima biserică ridicată pe aceste locuri, în anii 1743-1744, a fost ctitorită de Domniţa Bălaşa, fiica domnitorului martir Constantin Brâncoveanu. A fost dărâmată în 1871, iar pe locul altarului s-a pus o piatră comemorativă în 1883, notează Agerpres.

În 1750, Domniţa Bălaşa a zidit prima ctitorie, folosită apoi ca paraclis, pe locul bisericii de astăzi, un al doilea lăcaş, cu hramul Înălţarea Domnului. În jurul bisericii s-au înfiinţat o şcoală şi un azil de bătrâni.

După cutremurul din 1838, acest lăcaş a fost dărâmat şi s-a construit o a treia biserică (între 1838-1842), în stil neo-gotic, cu acelaşi hram, ctitorită de Safta Brâncoveanu, fiica lui Th. Balş şi a Profirei Rosetti, văduva marelui ban Grigore Brâncoveanu, fondatoarea Spitalului Brâncovenesc.

Fiind ridicată pe un teren expus inundaţiilor, această biserică s-a degradat repede, astfel încât după 40 de ani a trebuit să fie demolată. Pe zidul actualei biserici s-a păstrat pisania acestui lăcaş, din 1842, dărâmat în 1881, din cauza inundaţiilor provocate de revărsarea Dâmboviţei. În perioada 1881-1885, a fost zidită actuala biserică, a patra construită pe acest loc. Efor a fost Mitropolitul Calinic Miclescu, iar epitropi – N. Bibescu şi T. Văcărescu. Biserica Domniţa Bălaşa a fost edificată după planurile arhitectului Alexandru Orăscu şi este un edificiu impunător, în stil neoromânesc.

În interiorul lăcaşului se află, în două nişe laterale, mormintele Domniţei Bălaşa (1693-1752), a şasea fiică a domnitorului Constantin Brâncoveanu, şi al Domniţei Zoe Brâncoveanu (1800-1892), soţia domnitorului Gheorghe Bibescu.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost