Președintele Partidului Popular European, Manfred Weber, a afirmat, recent, că țările membre ale UE cu rezerve de gaze ar trebui să le împartă cu celorlalte țări, în semn de solidaritate. Acesta a propus ca rezervoarele de stocare a gazului să fie gestionate la nivel comunitar. La fel și achizițiile.
Relatări mai detaliate privind afirmațiile politicianului german puteți citi aici.
Acum, când economia Germaniei se confruntă cu reale dificultăți datorită livrărilor tot mai reduse de petrol și gaze rusesc, politicienii nemți caută cu disperare soluții pentru ca economia țării lor să nu intre în colaps, ba chiar să-și continue creșterea, dacă se poate.
Importurile de gaz lichefiat din SUA sunt scumpe, iar achizițiile de peste mări și țări (Orientul Mijlociu) sunt insuficiente, cantitățile importate nu pot crește de azi pe mâine, iar prețul e oricum mai mare decât se plătea în trecut pentru gazul și petrolul din Rusia. Așadar, acum, când le-a ajuns cuțitul la os, politicienii germani descoperă virtutea solidarității europene. Țările care au rezerve de gaze naturale sau stocuri prin depozite, așa cum e și România într-o oarecare măsură, ar trebui să pună la dispoziția tuturor resursele din spirit de sacrificiu și solidaritate cu mărețul proiect european, de fapt cu centrul economic al acestuia: Germania.
Dar care a fost politica Germaniei până foarte recent cu privire la alimentarea UE cu petrol și gaze? Niciuna. Germania a avut doar o politică proprie, națională, în acest sens. A negociat bilateral cu Federația Rusă. Mai exact, ultimii doi cancelari, Schroeder și Merkel au negociat direct cu Putin. Germania și-a construit nu una, ci două conducte prin Marea Nordului (North Stream 1 și2) prin care poate importa gaz direct din Rusia. Aceste conducte ocolesc orice altă țară, cum ar fi Polonia sau Belarus, care ar fi putut să incomodeze relațiile bilaterale germano-ruse.
Țările mai mici din UE, cu o putere de negociere evident mai mică, au fost nevoite să trateze tot bilateral cu ruși. De regulă, ele nu au obținut prețuri la fel de bune precum Germania la gaz. Fiecare s-a descurcat cum a putut și a făcut compromisurile pe care și le-a permis în relația cu Rusia.
Dar cum ar fi stat lucrurile dacă Germania nu ar fi procedat astfel, ci, ca una din țările „motorului integrării europene” ar fi propus ca orice importuri de petrol și gaz din Rusia să fie negociate în bloc de către țările UE? De ce mai există UE, dacă în momente cheie sau pe subiecte importante care privesc toate țările Uniunii nu se dorește a se acționa unitar? O negociere la comun a țărilor UE în raport cu Rusia ar fi putut genera prețuri mai bune pentru toți. S-ar fi evitat astfel și capcana șantajului din partea Rusiei la care au fost supuse unele țări mai mici: preț mai bun la gaz în schimbul unor favoruri politice pe anumite dosare.
Germania nu și-a asumat rolul de motor al integrării europene decât la nivel de imagine. În plan economic a susținut doar acele măsuri care au fost favorabile economiei sale. A dus o politică națională. Tot o politică națională duce și acum, când cere solidaritate continentală și o politică unitară, comună, în privința gazelor. Întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem noi, românii, este dacă și țara noastră are o politică economică națională? Și dacă nu e cazul, cum putem face să avem una?
COSTICĂ RUSU
- Premierul Marcel Ciolacu, în presa austriacă: Forțele extremiste trebuie izolate - 23 noiembrie 2024
- Iniţiatorul constituirii Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, Eugen Pătraş, interdicţie de a intra pe teritoriul ucrainean - 23 noiembrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, la Iași: Vă chem să mergeți la vot și să alegeți oameni care țin cu România! - 22 noiembrie 2024
Dupa scandalul ” Boris Jhonson ” si demisia sa. dupa preluare partid ” Le Pen ” puterea executiva in Franta , urmeaza urmatorul ” scandal ” cu demisie ” cancelar ales democratic ” , in Germania . Candva pe ecrane in anii de trista ” amintire ” COMUNISTA” , rula un film ” Principiul Dominolui ” SE PARE CA ACUM SE APLICA DIN PLINA LA DECIDENTII POLITICI ” E.C” Ramane de vazut consecinte pe ” ROMANIA NOASTRA CEEA DE ZI CU ZI ” DAR VOM VEDEA DACA ” SUNTEM PREGATITI LA ” SCHIMBARI DEMOCRATICE ” CA ALTE STATE EST EUROPENE IN 89 SAU O VOM LUA ” MIORITIC ” PRIN ” SACRIFICIUL ANEI LUI MANOLE ” CA IN BALADA , PENTRU IMAGINE PROPRIE CA IN 89 . RAMANE DE VAZUT SI NOII SIMPLII ” CETATENI VOTANTI SI TURMENTATI ASTEPTAM ” , sperand ca am invatat ceva din 89 , cu ” sacrificiul Anei – copii impuscati atunci pe strazi ” pentru ” imaginea lui Manole , POLITRUCUL DE ASTAZI ” .