Raționalizarea energiei în Europa devine o certitudine pe zi ce trece, pentru justificarea acestei restricții oficialii europeni invocând fie conflictul din Ucraina, fie seceta prelungită, motivul din urmă aducând în discuție și posibile „măsuri extraordinare de gestionare a apei”.
Cel mai recent avertisment a fost lansat, luni, sub forma unui mesaj fără echivoc transmis de directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol.
„Europa trebuie să îşi reducă drastic consumul de gaze naturale în lunile următoare, pentru a se pregăti pentru ceea ce este posibil să fie o „iarnă lungă şi dură”, a spus Fatih Birol, informează publicația Bloomberg, citată de Agerpres.
Potrivit directorului IEA, chiar dacă Europa va reuşi să îşi umple depozitele de gaze până la 90% din capacitate, există în continuare „un risc crescut al unor întreruperi în aprovizionare dacă va avea loc o oprire completă a livrărilor ruseşti”. În plus, riscurile sunt şi mai mari dacă livrările ruseşti vor fi oprite înainte ca Europa să poată să îşi asigure un grad de umplere a depozitelor de gaze de 90%, a adăugat Fatih Birol.
„Economisiți gazul pentru o iarnă sigură!”
Comisia Europenă urmează să dea miercuri publicităţii un set de măsuri urgente pentru întreaga economie, inclusiv blocarea termostatului în clădirile publice la 19 grade în timpul iernii şi la 25 de grade în timpul verii, pentru „a face faţă impactului unei posibile întreruperi complete a livrărilor de gaze din Rusia”.
Decomentul Comisiei este intitulat sugestiv „Economisiți gazul pentru o iarnă sigură!”, după cum a anunțat Euractiv.com.
Despre măsurile pe care CE intenționează să le recomande statelor membre, RostOnline a relatat aici.
Raționalizarea apei
Pe de altă parte, Comisia a semnalat că aproximativ jumătate din teritoriul Uniunii Europene se confruntă în prezent cu riscul de secetă în urma absenţei prelungite a precipitaţiilor, a informat agenția AFP, citată de Agerpres.
„Franţa, România, Spania, Portugalia şi Italia vor trebui să facă faţă probabil unei scăderi a randamentelor agricole”, subliniază executivul comunitar.
Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia şi Croaţia sunt de asemenea vizate, în timp ce în Italia bazinul râului Po „se confruntă cu nivelul de gravitate a secetei cel mai ridicat” în UE, cu o „secetă intense” declarată în cinci regiuni italiene.
Episoadele de caniculă din iunie şi iulie au agravat o situaţie deja critică, după deficitul grav de precipitaţii din timpul iernii şi al primăverii.
„Debitele râurilor sunt grav afectate în mai multe ţări, volumele de apă stocate se epuizează: aceasta ar putea necesita măsuri extraordinare de gestionare a apei şi energiei”, avertizează Comisia Europeană.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024