După raționalizarea apei calde și reducerea iluminatului public, pentru a economisi energie, Germania anunță acum introducerea unei noi taxe pentru consumatorii de gaze naturale, de până la 1.000 de euro anual pentru o gospodărie cu patru persoane.
Autoritățile locale din Berlin au anunțat, luni, că au decis să limiteze iluminatul mai multor clădiri din capitala germană.
Treptat, Coloana Victoriei, Biserica Memorială, Primăria Roşie, Castelul Charlottenburg şi alte clădiri emblematice ale oraşului nu vor mai fi iluminate. Un total de aproximativ 200 de obiecte vor fi lăsate în întuneric la Berlin.
Primul oraș care instituie dușul cu apă rece
Orașul german Hanovra a oprit sistemul de termoficare și a trecut la dușuri reci în toate clădirile publice, fiind astfel primul mare oraș din Germania care ia o astfel de măsură, relatează BBC, citat de Digi24.
În încercarea de a economisi energie, orașul Hanovra, situat în nordul Germaniei, a decis ca apa caldă să nu mai fie disponibilă pentru spălarea mâinilor în clădirile publice, dar nici la dușurile de la piscine și săli de sport. De asemenea, fântânile publice vor fi oprite pentru a economisi energie, iar clădirile importante, cum ar fi Primăria și muzeele, nu vor fi iluminate pe timp de noapte.
De asemenea, la Hanovra, clădirile publice nu vor avea încălzire din luna aprilie până la sfârșitul lunii septembrie a fiecărui an, iar temperaturile din încăperi vor fi limitate la maximum 20 grade Celsius, cu unele excepții.
Orașul interzice, de asemenea, aparatele de aer condiționat portabile, caloriferele și radiatoarele.
Taxă tuturor consumatorilor de gaze
Germania urmează să impună o taxă tuturor consumatorilor de gaze naturale, de la 1 octombrie, menită să ajute furnizorii care se confruntă cu creşterea preţurilor la importul gazelor, a arătat joi un proiect de lege, transmite Reuters, potrivit News.ro.
Consumatorii casnici şi industriali cu contracte pe termen lung vor fi afectaţi de taxă, care va fi valabilă până la sfârşitul lunii septembrie 2024, se arată în document.
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că taxa va fi între 1,5 euro cenţi şi 5 euro cenţi pe kilowatt oră (Kwh), veniturile fiind disponibile tuturor companiilor care trebuie să înlocuiască gazul rusesc.
Asta înseamnă că o gospodărie de patru persoane s-ar putea confrunta cu costuri suplimentare de până la 1.000 de euro pe an.
Marcel Fratzscher, preşedintele institutului economic DIW, a spus că este „drept şi necesar” să se transfere costurile către toţi consumatorii, iar germanii ar trebui să se pregătească pentru cel puţin o triplare a facturilor de încălzire pe gaze, dar ar trebui să existe măsuri de ajutor pentru a sprijini persoanele cu venituri mici. potrivit Rheinische Post.
Între timp, guvernul a făcut un apel către cetăţeni şi industrie să economisească energie acum, astfel încât să poată umple instalaţiile de stocare a gazelor înainte de iarnă – urmărind ca până în noiembrie să se ajungă la 95% din capacitate, de la 67,2% în prezent.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024