Senatorul Claudiu Târziu (AUR) a transmis, miercuri, un mesaj fără echivoc privind acordul dat Ucrainei de către statul român pentru tranzitarea canalului Bâstroe, pe care l-a caracterizat ca fiind un act de trădare națională.
Prezent, miercuri, la Galați, senatorul Claudiu Târziu a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, principalele probleme referitoare la transformarea canalului Bâstroe într-un canal navigabil de nave maritime.
„Acum două zile, noi am transmis un comunicat în care arătam că acordul pe care și l-a exprimat Ministerul de Externe cu privire la transformarea canalului Bâstroe de către Ucraina într-un canal navigabil de nave maritime este nu doar de neînțeles, din perspectivă românească, dar și un act de trădare națională.
Deja știm de ani buni că acel canal amenință Delta Dunării cu dispariția și afectează într-un mod uriaș interesele României. Canalul respectiv a început să fie săpat de către Ucraina în 2004 și a stârnit un scandal internațional.
Mai multe organizații internaționale, la care și România și Ucraina sunt parte, au arătat că prin acel gest Ucraina amenință biodiversitatea din Deltă, că amenință chiar să distrugă total Delta Dunării.
Poziția românească a fost constantă de atunci și bine argumentată. Noi, ca stat român, nu am fost de acord niciun moment cu acel canal”, a explicat senatorul Claudiu Târziu.
Potrivit acestuia, canalul a fost adus la stadiul în care poate să fie navigat de vase fluviale, însă acum se dorește adâncirea lui, astfel încât să poată să fie navigat și de nave maritime, pretextul fiind exportul de grâne din Ucraina către Africa, Asia și chiar Europa.
„Noi nu putem să fim de acord cu acest lucru, nu pentru că nu dorim să ajutăm Ucraina să-și exporte cele 18 milioane de tone de grâne și porumb, și nu pentru că nu am înțelege, pe lângă necesitatea exportului pe care îl dorește Ucraina, și nevoia statelor din Asia și Africa de a avea ce pune pe masă.
Știm bine că există o criză alimentară acolo și ne interesează să putem contribui la rezolvarea ei, dar nu cu prețul sacrificării interesului național”, a precizat senatorul Claudiu Târziu.
Acesta a menționat că există alte alternative pentru transportul cerealelor din Ucraina, care nu cuprind canalul Bâstroe.
„Europa nu și-a schimbat poziția în legatură cu acest canal, dar Romania da. Pentru ce? Cine a forțat-o? Sau este doar un gest în plus de iresponsabilitate și slugărnicie, vrem noi să facem exces de zel ajutându-ne vecinii.
Să ne înțelegem bine. Vrem să ajutăm Ucraina, ne interesează ca ea să poată să-și scoată cerealele la export, dar nu cu prețul sacrificării interesului nostru național”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024