În timp ce un stat din UE, respectiv Slovenia, cumpără tot grâul produs în țară pentru a asigura necesarul pentru populație, producția din România pleacă deja de export, sute de mii de tone fiind cumpărate, săptămâna trecută, doar de Egipt, fără ca statul român să ia vreo măsură pe piața cerealelor.
În mod tradițional, România este în topul exportatorilor de grâu din UE. Anul trecut, țara noastră a a exportat 6,388 milioane de tone de grâu, fiind întrecută doar de Franța.
Însă, în acest an, situația este diferită, pentru producția de grâu fiind estimată o scădere de 20% față de anul trecut, din cauza secetei. La aceasta se adaugă criza din Ucraina și creșterea prețurilor la gaze și energie, ceea ce determină îngrijorări la nivel mondial cu privire la o eventuală criză a alimentelor.
Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu din România, la cel mai mic preț din licitație.
Chiar și așa, România a început deja să exporte grâu, doar în Egipt fiind vândute sute de mii de tone.
Săptămâna trecută, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a cumpărat o cantitate de 815.000 de tone de grâu.
Achiziţia a inclus 350.000 de tone de grâu din Franţa, 240.000 de tone de grâu din România, 175.000 de tone de grâu din Rusia şi 50.000 de tone de grâu din Bulgaria, a precizat GASC. Potrivit traderilor, cel mai mic preţ oferit în cadrul licitaţiei a fost pentru grâul din România, 429,90 dolari pe tonă.
Grâul va fi livrat în lunile august, septembrie şi octombrie 2022.
Exportăm grâu și importăm pâine congelată
Într-un interviu la un post de televiziune, Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, confirma că România exportă grâu pe un preț mic și importă pâine congelată, mult mai scumpă, conform Mediafax.
„La ora actuală noi importăm produse de patiserie de 13 ori valoarea pe tonă a grâului exportat, ceea ce nu este normal”, declara atunci Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
România importă pâine din Polonia, Bulgaria, Ungaria, Franţa, Belgia şi Germania. În ultimii 10 ani, importul de pâine a crescut de opt ori.
Ce fac alte țări
Slovenia a anunțat că va achiziționa tot grâul produs în țară prin intermediul Institutului Rezervelor de Stat, măsura menită să securizeze necesarul de grâne al țării.
„Din păcate, situația din lume, în special din Ucraina, se deteriorează în fiecare zi, iar acest lucru se poate observa nu numai în prețuri, ci și în disponibilitatea alimentelor în viitor”, a explicat șeful guvernului sloven, potrivit Agrointel.
Robert Golob a subliniat că Executivul de la Ljubljana vrea să ajute fermierii să suporte costurile cu care se confruntă, iar pe de altă parte, dorește să creeze un sistem eficient de reglementare a prețurilor de vânzare cu amănuntul.
De asemenea, în Ungaria este în vigoare o obligație de notificare privind exportul de cereale pentru a urmări cât de mare va fi stocul de cereale disponibil pe termen lung.
Știri pe același subiect:
Serbia interzice exportul de grâu, porumb, făină şi ulei și reduce cu 20% taxele pe combustibili
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
Un comentariu la „Slovenia cumpără pentru rezerva națională TOT GRÂUL produs de fermierii țării. România EXPORTĂ grâu și importă pâine congelată, mult mai scumpă”
Comentariile sunt închise.