Tranzacțiile cu terenuri AGRICOLE au explodat! Cum a ajuns un hectar din Prahova să se vândă cu 30.000 de euro

Ministerul Agriculturii și Dezvoltări Rurale a avizat în primul semestru din acest an zece tranzacții cu terenuri agricole la un preț cumulat de circa 2,7 milioane euro, cu 60% peste valoarea celor nouă contracte mari avizate în întregul an 2021.

Cea mai mare tranzacție din acest an a fost încheiată la un preț comparabil cu media națională din Italia, al treilea stat european cu cele mai scumpe terenuri agricole, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Ministerul Agriculturii, care are obligația de a aviza toate tranzacțiile cu terenuri agricole ce depășesc 30 de hectare, și-a dat, în primul semestru din 2022, avizul final pentru terenuri cu o suprafață cumulată de circa 400 de hectare, iar prețul total de tranzacționare a fost de 2,7 milioane euro.

Spre comparație, pe întreg parcursul anului trecut au fost avizate nouă tranzacții, cu o suprafață de circa 350 de hectare și o valoare de vânzare de 1,7 milioane de euro, aproape jumătate din valoarea cumulată a tranzacțiilor din 2020.

Valoarea medie de tranzacționare a terenurilor care obțin acordul ministerului a crescut cu peste 40% în primul semestru din 2022, comparativ cu mediu anului 2021.

Cea mai mare tranzacție a fost realizată în luna mai între grupul portughez din construcții Martifer și tânărul fermier Gheorghe-Mihai Dorobanțu și a vizat un teren de 50 de hectare din extravilanul localității prahovene Ariceștii Rahtivani, vândut la un preț de 1,5 milioane euro, echivalentul a 30.000 de euro pe hectar.

Prețul este comparabil cu valoarea medie de tranzacționare a terenului agricol din Italia, țară care are al treilea cel mai scump pământ din Uniunea Europeană, după Olanda și Luxemburg, potrivit datelor Eurostat.

A doua cea mai valoroasă tranzacție avizată în 2022 a fost realizată chiar în primele zile din an de omul de afaceri britanic de origine israeliană Ronit Akirov, care a vândut 34,8 hectare de teren în localitatea giurgiuveană Stănești către arendașul său Sorin-Cosmin Gheta, la un preț de circa 10.000 de euro/hectar.

Podiumul din primul semestru al anului este completat de o tranzacție care îi are ca vânzători pe Adrian și Adrian-Petre Ionescu și cumpărător compania Agromec Vișina, a familiei secretarului general al PSD, Paul Stănescu, notează sursa citată.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost