La 18 august 1944 căpitanul aviator Alexandru Şerbănescu a fost doborât în cea mai copleşitoare luptă aeriană pentru aviatorii Grupului 9 Vânătoare, în luptele aeriene pentru apărarea Bucureştiului şi a zonei petrolifere Ploieşti-Câmpina.
Căpitanul Şerbănescu a căzut eroic la datorie în ultima misiune aeriană, fiind doborât de aviaţia americană mult superioară tehnic şi numeric, la Ruşavăţ –Vipereşti, Buzău, a informat, joi, Ministerul Apărării.
Potrivit sursei citate, la acea dată căpitanul aviator Alexandru Şerbănescu era aviatorul cu cel mai mare număr de victorii aeriene din Forţele Aeriene Române.
După absolvirea cursurilor Liceului militar de la Mănăstirea Dealu a intrat în Şcoala militară de infanterie la a cărei absolvire – ca tânăr sublocotenent – a fost repartizat la Batalionul 3 Vânători de Munte, la Braşov.
Timp de 3 ani, începând cu 1936, s-a numărat printre studenții Institutului Militar de Educaţie Fizică. Adevărata sa chemare era însă aviația, căreia i-a răspuns cu har și devotament întrucât, după ce a absolvit Școala de observatori aerieni, s-a înscris la Școala de pilotaj aerian de la Ghimbav, pe care a terminat-o în 1940, absolvind faza I-a pe avioanele Fleet F-10G. În aprilie 1941, a continuat cursurile școlii de pilotaj, faza a II-a, pe avioane IAR-27.
Brevetat pilot de război, a cerut să plece pe front, remarcându-se prin calitățile sale excepționale în domeniul organizării, dar mai ales în cel al pilotajului.
Fie că s-a aflat în fruntea Escadrilei 57 Vânătoare sau a Grupului 9, căpitanul Şerbănescu s-a dovedit nu numai un comandant de excepţie, sigur pe el şi pe subordonaţi, ci şi un camarad excelent.
Şi-a îndeplinit cu zel toate misiunile ordonate, marea majoritate pe Frontul de Est – situându-l, alături de Bazu-Cantacuzino, în fruntea celor mai eficienţi zburători.
Din septembrie 1941 până în 18 august 1944, a participat la 590 de misiuni de luptă și 237 de lupte aeriene, în urma cărora a obținut 53 de victorii aeriene omologate.
Alexandru Şerbănescu a dorit să zboare şi să-şi apere Ţara. Pentru meritele sale deosebite a fost distins cu Ordinul ”Mihai Viteazul”, clasa a III-a, Ordinul ”Virtutea Aeronautică”, clasa Crucea de aur cu două barete, Ordinul ”Virtutea Aeronautică”, clasa Cavaler cu două barete, Ordinul ”Virtutea Aeronautică”, clasa Ofițer, ”Coroana României” , clasa a IV-a cu spade și panglică de ”Virtutea Militară”, ”Steaua României”, clasa V-a cu spade, ambele cu panglică de ”Virtutea Militară”.
În semn de preţuire şi respect Baza 95 Aeriană de la Bacău poartă numele Eroului căpitan aviator Alexandru Şerbănescu.
- Premierul Marcel Ciolacu, în presa austriacă: Forțele extremiste trebuie izolate - 23 noiembrie 2024
- Iniţiatorul constituirii Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, Eugen Pătraş, interdicţie de a intra pe teritoriul ucrainean - 23 noiembrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, la Iași: Vă chem să mergeți la vot și să alegeți oameni care țin cu România! - 22 noiembrie 2024