Alianța Părinților solicită RETRAGEREA de la comercializare a jucăriilor Huggy Wuggy

Alianța Părinților a avertizat, vineri, cu privire la riscul la care sunt expuși copiii care au acces la personajele dintr-un joc video de groază care au invadat magazinele din România, solicitând retragerea acestor jucării de la comercializare.

Solicitarea a fost transmisă către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului,  Ministerul Educației și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, potrivit unui comunicat primit pe adresa redacției.

„Alianța Părinților vă aduce la cunoștință următoarea situație care pune în pericol grav și iminent sănătatea și dezvoltarea psihică a copiilor, mai ales a copiilor mici din România! În ultima perioadă au apărut în mediul online, precum și fizic în magazine, personajele unui joc video din categoria „horror”.

Jocul, numit Poppy Playtime, și jucăriile care întruchipează personajele sale (Huggy Wuggy, Kissy Missy, Mommy Long Legs, etc) au un efect nefast asupra psihicului copiilor, determinând comportamente agresive și autoagresive. În ciuda periculozității lor, aceste jucării se vând în magazine, copiii au acces ușor la ele, ba mai mult din informațiile pe care le avem rezultă că au și fost folosite recent în unele grădinițe.

Personajele jocului sunt reprezentate ca jucării de pluș pentru copii mici. În jocul video jucăriile capătă viață, transformându-se în personaje malefice care ucid jucătorii. Jocul este disponibil pe computere, tablete, telefoane mobile. Mai mult, pe lângă joc, s-au lansat online cântece și alte materiale multimedia care, în mod similar jocului, promovează inițial partea amuzantă și jucăușă, urmată de presiune psihologică și violență fizică până la crimă.

Atrași de partea distractivă a acestor materiale, conform informațiilor oferite de psihologi, atât din România, cât și din alte țări în care se vând jocul și jucăriile respective, copiii se implică în situațiile terifiante, pe care nu le mai percep ca atare, ajungând la manifestări macabre și periculoase”, se precizează în document.

Potrivit sursei citate, în țări ca Anglia, Statele Unite, Australia, Germania etc, instituțiile care au în sarcină îngrijirea și protecția copiilor au lansat avertismente cu privire la aspectele semnalate mai sus, și au recomandat interzicerea accesului copiilor în grădiniță cu aceste jucării. Părinții au fost, de asemenea, avertizați cu privire la periculozitatea acestora.

„Solicităm concursul dumneavoastră pentru luarea unor măsuri eficiente care să împiedice accesul copiilor noștri la aceste jocuri și jucării, despre a căror influență nocivă nu sunt informați în prezent nici părinții, nici educatorii.

1.Dat fiind faptul că ar fi extrem de dificil să fie informați corect și în timp util toți părinții și toți educatorii, considerăm că singura modalitate eficientă de protejare a copiilor este retragerea de pe piață a tuturor jucăriilor din gama Poppy Playtime. Această acțiune ar trebui să se desfășoare simultan cu o campanie națională de returnare a acestor produse, ori îndemnul de a fi distruse, campanie promovată în mass-media națională și însoțită de explicațiile necesare.

2.Solicităm Ministerului Educației să trimită o informare către toate instituțiile de învățământ preșcolar, primar și gimnazial, pentru a aduce la cunoștința personalului didactic necesitatea de a se interzice accesul în instituție cu aceste jucării și de a se monitoriza eventualele consecințe pe care utilizarea lor deja le-a produs, cu semnalarea acestora către psihologi.

3.Solicităm Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului să identifice cazurile de afectare psihologică apărute la copiii expuși, să realizeze analize ale afectării psihologice și materiale informative (în colaborare cu psihologi și psihiatri) pe care să le pună la dispoziția părinților și instituțiilor școlare.

Menționăm că suntem deja în întârziere! Problema se manifestă de mai multe luni sub ochii noștri și a fost semnalată inclusiv în presa națională, dar nu avem cunoștință să se fi luat până în prezent măsuri la nivel instituțional. Nădăjduim că gravitatea situației va determina luarea măsurilor potrivite cu rapiditatea necesară”, se menționează în document.

Pe același subiect:

Personaje din jocuri video de groază invadează lumea copiilor. Avertismentul specialiștilor referitor la păpușile „Huggy Wuggy”: pot produce insomnii, coșmaruri, anxietate

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost