Miercuri, 10 august 2022, mitropolitul Visarion Puiu, primul episcop al Episcopiei Hotinului cu reşedinţa la Bălţi, a fost pomenit la biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, la împlinirea a 58 de ani de la trecerea la cele veşnice a marelui ierarh român.
PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat, împreună cu un sobor de preoți, slujba de parastas, a anunțat Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi.
„Mitropolitul Visarion Puiu, ca cel care a fost primul ierarh la Bălți, râmâne un ocrotitor al Episcopiei noastre și avem credința că având ajutorul lui, împreună cu al celorlalți doi ierarhi, care au păstorit la Bălți, Tit Simedrea și Partenie Ciopron, vom reuși să înmulțim activitatea Episcopiei de Bălți, o activitate necesară și binecuvântată pentru acest pământ”, a menționat PS Antonie.
PS Antonie a subliniat că Visarion Puiu este un model de slujire al Bisericii și Neamului.
Mitropolitul Visarion Puiu, (pe numele de mirean Victor Puiu) s-a născut la 27 februarie 1879, Paşcani, judeţul Suceava. A fost primul episcop al Episcopiei Hotinului cu reşedinţa la Bălţi (1923 – 1935). Înainte de a veni la Bălţi a fost episcop de Argeş (1921-1923).
Între anii 1935-1940 a fost mitropolit al Bucovinei. În perioada 16 noiembrie 1942 – 14 decembrie 1943 a fost mitropolit al Transnistriei. În anul 1944 se refugiază în Occident. Între anii 1945-1958 este cârmuitorul Eparhiei românilor din străinătate, numită şi Eparhia Ortodoxă Română din Europa Occidentală.
În 1946 este condamnat la moarte în contumacie de Tribunalul Poporului din Bucureşti. Trece la cele veşnice la 10 august 1964. A scris şi a publicat aproximativ 40 de lucrări, notează sursa citată.
Mitropolitul Visarion Puiu este ctitorul Catedralei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Bălţi. Piatra de temelie a fost sfinţită în anul 1924. Cu mari osteneli şi cu sprijin financiar de la Guvernul României, Catedrala a fost sfinţită în anul 1935. Vrednicul de pomenire ierarh a dorit ca viitoarea catedrală să fie „cel dintâi semn real şi trainic care să vorbească viitorului de stăpânirea, de drepturile şi de unitatea poporului nostru românesc”.
La sfinţirea pietrei de temelie în calitate de oaspeţi de onoare au fost: Alteţa Sa Regală, Principele Carol, moştenitorul tronului, Patriarhul Damianos al Ierusalimului, Mitropolitul Primat Miron, Arhiepiscopul Gurie, miniştri, generali şi alte personalităţi. În 1926 începe construcţia bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Bălţi şi a reşedinţei episcopale. Ambele au fost sfinţite tot în anul 1935. În total în oraşul Bălţi, episcopul Visarion a ridicat şase biserici. Episcopul Visarion ca ierarh a desfăşurat o bogată activitate misionară, pastorală, culturală şi administrativă.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024