Situație critică la Termoenergetica, compania care asigură căldura în Capitală/ Datorii de 800 de milioane de lei acumulate de Primăria Municipiului București și risc de FALIMENT

Termoenergetica, compania care trebuie să asigure căldura în Capitală, este la un pas de faliment, conform informațiilor vehiculate de conducerea companiei, care reclamă datorii de 800 de milioane de lei pe care le are de primit din partea Primăriei Generale.

Dacă Termoenergetica nu ar livra căldură la iarnă, sute de mii de apartamente din Capitală și mii de instituții ar rămâne în frig, însă această perspectivă pare să nu-l îngrijoreze pe primarul general Nicușor Dan, care nu a avut nicio reacție pe acest subiect în ultimele zile.

Compania Municipală Termoenergetica a transmis Primăriei Capitalei şi Consiliului General, la începutul acestei săptămâni, o adresă în care atrage atenţia asupra datoriilor de 800 de milioane de lei pe care PMB le-a acumulat.

Directorul general al companiei, Claudiu Creţu, a declarat că din această datorie, 300 de milioane de lei reprezintă facturi curente.

„Este o adresă care a fost transmisă către Primărie, către ministere, către consilierii generali, astfel încât să atragem atenţia la situaţia financiară critică în care se găseşte Compania Municipală Termoenergetica şi la faptul că este nevoie de soluţii urgente, mai ales că ne apropiem de luna octombrie, când va trebui să dăm drumul la căldură, să reluăm furnizarea de încălzire în oraş. (…) Obligaţia noastră a fost de a informa Consiliul General, pentru că el este acţionarul acestei companii”, a precizat Claudiu Creţu pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, în cazul în care situaţia nu va fi rezolvată, există riscul intrării în insolvenţă a companiei.

„Există acest risc, dacă nu se plătesc datoriile. Din păcate, există acest risc, da”, a subliniat Claudiu Creţu.

Tăcere la Primăria Generală

În ultimele zile, primarul general Nicușor Dan nu a făcut nicio declarație pe această temă. Cea mai recentă reacție a fost la începutul lunii august, când primarul general, Nicuşor Dan, a anunțat că a cerut Guvernului ridicarea plafonului de îndatorare a Primăriei Capitalei pentru a putea achita atât datoriile Municipalităţii către Termoenergetica.

„O să fie o rectificare bugetară în cursul lunii august, aşa a anunţat Guvernul. Eu sper ca în cadrul acestei rectificări bugetare să existe o ridicare a plafonului de îndatorare pentru municipiul Bucureşti, pentru ca ridicarea plafonului să permită achitarea acestor datorii şi plata primei tranşe către achiziţia ELCEN. Acesta este sprijinul de la Guvern pe care l-am solicitat şi sunt optimist că o să-l primim. În situaţia în care ni se permite această îndatorare, o să stingem atât aceste diferenţe de preţ, care sunt de ordinul 400 de milioane de lei, cât şi datoria curentă, care în momentul de faţă este sub 400 de milioane de lei, şi la începutul săptămânii viitoare o să fie undeva la 330-340 de milioane de lei”, a precizat atunci Nicuşor Dan, potrivit Agepres.

Compania Municipală Termoenergetica București a fost înființată în locul fostului RADET, în faliment din aprilie 2019.

CMTEB utilizează agent termic, adică apa caldă, de la ELCEN și asigură transportul, distribuția și furnizarea către consumatori, potrivit scientia.ro.

Consumatorii sunt:

  • 562.000 apartamente, adică circa 8.200 de blocuri de locuințe și 320 de imobile, reprezentând circa 1,2 milioane locuitori;
  • 4.900 instituții, obiective sociale și agenți economici.

Sistemul de transport și distribuție (conductele prin care este livrată apa caldă) e compus din 3.917 km conducte (954 km – rețeaua primară și 2.963 km – rețeaua secundară).

În plus, CMTEB constă din 1.027 puncte termice, stații centralizatoare și module termice, 47 de centrale termice cvartal și 1 centrală termică de zonă – Casa Presei. La finalul anului 2019, Termoenergetica București avea 3.000 de angajați.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost