România susține măsurile UE privind reducerea consumului de energie electrică și este de acord cu plafonarea prețului gazelor rusești. Anunțul ministrului Virgil Popescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a participat, vineri, la reuniunea Extraordinară a Consiliului Energiei, organizată la Bruxelles, la finalul căreia a anunțat care este poziția României față de propunerile UE privind energia electrică și pregătirea pentru iarnă.

Comisia Europeană lucrează în prezent la un set de măsuri pentru atenuarea prețurilor ridicate la energie care se vor concretiza într-o propunere legislativă în a doua parte a lunii septembrie.

Pe termen scurt, Comisia Europeană vizează următoarele măsuri: (i) reducerea consumului de energie electrică la nivel european prin mecanisme voluntare și obligatorii pentru orele de vârf de consum; (ii) captarea veniturilor suplimentare obținute de producătorii de energie electrică peste un anumit plafon care urmează a fi stabilit; (iii) contribuție de solidaritate din partea companiilor din sectorul combustibililor fosili; (iv) creșterea lichidității pe piețele de energie; (v) reducerea prețurilor la gaze naturale, cu accent, în mod special, pe plafonarea prețului gazelor naturale importate din Rusia.

„România a susținut în cadrul reuniunilor anterioare necesitatea adoptării la nivel comunitar a unor măsuri de decuplare a prețului la energia electrică de cel la gazul natural, care stabilește în prezent prețul de închidere al pieței. Este important ca o propunere din partea Comisiei Europene să fie emisă în acest sens în cel mai scurt timp.

Cu privire la măsurile de intervenție pe termen scurt, România susține o abordare echitabilă față de toate statele membre. Plafonarea prețului la gazul natural la nivelul UE, inclusiv la cel importat din Rusia, este susținută de mai multe state membre, inclusiv de către România, și ar putea contribui semnificativ la reducerea volatilității pieței europene. De asemenea, este important să se analizeze modul de formare a prețului la gazele naturale pe platformele europene, pentru a elimina orice comportamente abuzive.

Captarea veniturilor suplimentare pe întregul lanț valoric este un alt instrument de care România este interesată și pe care îl aplică pentru a asigura finanțarea măsurilor stabilite de compensare a facturilor pentru consumatorii casnici și non-casnici. De altfel, Guvernul român a adoptat recent prin Ordonanța de urgență nr. 119/2022 de modificare și completare a Ordonanței de urgență 27/2022 extinderea măsurilor de protejare a consumatorilor până în luna august 2023. Aceasta prevede inclusiv o contribuție din partea producătorilor, traderilor și furnizorilor de energie la Fondul de Tranziție Energetică care va asigura finanțarea măsurilor sociale.

De asemenea, am susținut adoptarea la nivel european a modelului utilizat în Peninsula Iberică de decuplare a prețului gazului natural de cel al energiei electrice. Măsura ar contribui la reducerea prețului de ofertare a energiei electrice pe piață. De asemenea, am propus măsuri de susținere coordonată la nivel european prin scheme de sprijin a consumatorilor energofagi ale căror costuri cu produsele energetice depășesc un procent de 20% din costul total. În plus, am susținut propunerea de a avea o reducere coordonată a TVA-ului aplicat vânzărilor de energie electrică la nivel european, precum și de a limita temporar prețul la tranzacțiile realizate pe Piața pentru Ziua Următoare și Piața Intrazilnică.

Măsurile propuse de România și alte state membre privind plafonarea temporară a prețului la gazul natural inclusiv la cel importat, limitarea impactului prețului la gazul natural asupra prețului la energie electrică, plafonarea veniturilor producătorilor infra-marginali de energie electrică, protejarea companiile afectate de criză au fost reflectate în concluziile Consiliului publicate de Președinția cehă”, a transmis, vineri, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost