Cred cu fermitate că este acum momentul pentru o plafonare a preţului gazului rusesc, a declarat, vineri, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, un anunț similar fiind făcut și de miniștrii de Finanțe din G7, anunță presa internațională.
A sosit momentul să fie stabilită o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa, pentru a lupta contra încercărilor preşedintelui Vladimir Putin de a manipula piaţa europeană a energiei, a afirmat vineri preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
De asemenea, preşedintele Comisiei Europene a cerut măsuri pentru taxarea suplimentară a profiturilor excepţionale pe care le fac furnizorii de electricitate din actuala criză a gazelor, iar banii să fie folosiţi pentru sprijinirea companiilor şi a cetăţenilor vulnerabili.
„Cred cu fermitate că este acum momentul pentru o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa. Plafonarea poate fi propusă la nivel european şi există de asemenea baza juridică pentru taxarea suplimentară a profiturilor excepţionale, ca măsură de urgenţă într-un moment de criză”, a spus Ursula von der Leyen.
Pe data de 9 septembrie, miniştrii Energiei din UE se vor reuni pentru a discuta răspunsul lor la creşterea preţurilor.
Totodată, miniştrii de Finanţe din G7 (principalele ţări industrializate din lume) intenţionează să implementeze o plafonare a preţurilor produselor petroliere şi a ţiţeiului provenit din Rusia, au confirmat oficialii vineri, într-o declaraţie comună, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Plafonul iniţial al preţurilor se va baza pe o serie de elemente tehnice iar nivelul preţurilor va fi revizuit dacă va fi necesar, au precizat miniştrii de Finanţe din G7.
„Avem va obiectiv alinierea implementării cu calendarul măsurilor din cadrul celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al UE”, au adăugat oficialii.
Potrivit agenţiei EFE, miniştrii Finanţelor din G7 au reiterat vineri propunerea de obţine sprijinul necesar pentru a impune un plafon pentru preţul petrolului rusesc.
„Căutăm o coaliţie amplă pentru a maximiza eficienţa”, se arată în documentul ce a fost publicat pe pagina web a Ministerului de Finanţe din Germania, ţară care deţine în prezent preşedinţia grupului celor şapte ţări cele mai industrializate.
În acest fel, se urmăreşte „reducerea veniturilor Rusiei din vânzarea de petrol”, ce reprezintă o importantă sursă de finanţare a războiului dus în Ucraina şi, totodată, oprirea creşterii preţurilor mondiale ale energiei, notează sursa citată.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
Alta idioata.