Ursula von der Leyen, avertisment: Momentele care urmează nu vor fi uşoare pentru companiile şi gospodăriile din Europa! Șefa CE propune REFORMAREA tratatelor UE

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat, miercuri, în discursul privind starea Uniunii Europene, că urmează o perioadă dificilă pentru europeni, atât pentru familii, cât și pentru companii.

În discursul de miercuri, șefa CE a propus, printre altele, reformarea tratatelor UE, creare unui Fond european al suveranității și reforma profundă a pieței energetice.

Perioadă dificilă pentru Europa

„Momentele care ne aşteaptă nu vor fi uşoare. Fie că vorbim de familii care fac eforturi pentru nevoile zilnice, fie că ne referim la companii care se confruntă cu alegeri dificile legate de viitorul lor”, a spus şefa executivului UE, potrivit Agerpres.

Să fim foarte clari. Miza este mare, nu numai pentru Ucraina, dar şi pentru întreaga Europă şi pentru lume în general, a subliniat Ursula von der Leyen.

Reformarea tratatelor UE

Șefa CE a propus, miercuri, crearea unei convenții europene al cărei scop să fie reformarea tratatelor Uniunii Europene, o solicitare expresă a Parlamentului European,

„Este timpul să reînnoim promisiunea europeană. De asemenea, trebuie să îmbunătățim modul nostru de a lucra și de a lua decizii. Unii ar putea spune că nu este momentul potrivit. Dar dacă vrem cu adevărat să fim pregătiți pentru lumea de mâine, trebuie să fim capabili să abordăm subiectele care contează cel mai mult pentru oameni. Și dacă vrem cu adevărat o uniune mai extinsă, trebuie să vrem să facem și reformele necesare. Așa cum a solicitat Parlamentul, cred că este timpul pentru o convenție europeană”, a spus Ursula von der Leyen.

Reformarea tratatelor UE reprezintă un subiect foarte sensibil, deoarece se dorește ca votul unanim să fie eliminat pentru domenii precum sănătate, energie sau apărare.

Pe acest subiect, mai puteți să citiți următoarele știri:

Parlamentul European solicită REVIZUIREA tratatelor UE. Votul unanim, eliminat pentru domenii precum sănătate, energie sau apărare. Noi „pedepse” pentru statele care încalcă normele UE

Senatorul Claudiu Târziu (AUR), despre modificarea tratatelor UE: Nu avem nevoie de un nou URSS, ci de o Uniune care să servească interesele statelor NAȚIONALE

Creare unui „Fond european al suveranității”

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propune o lege europeană privind materiile prime critice și susține ”cu fermitate crearea unui Fond european al suveranității” pentru a se asigura că ”viitorul industriei va fi în Europa”.

„În urmă cu cinci ani, Europa a lansat Alianța pentru baterii. Și, nu peste mult timp, două treimi din bateriile de care avem nevoie vor fi produse în Europa. Anul trecut am anunțat Actul european privind cipurile. Și iată că prima gigaîntreprindere de cipuri va începe să funcționeze în lunile următoare. Acum trebuie să repetăm acest succes. Acesta este și motivul pentru care ne vom spori participarea financiară la proiectele importante de interes european comun. Iar în viitor voi susține cu fermitate crearea unui nou Fond european al suveranității. Haideți să ne asigurăm că viitorul industriei va fi în Europa!”, a amintit oficialul european, notează Calea Europeană.

Reforma pieței energetice

Totodată, șefa CE a anunțat, miercuri, o reformă „profundă și cuprinzătoare” a pieței energetice, care să pună capăt influenței dominante a gazului asupra prețului energiei electrice.

„Organizarea actuală a pieței energiei electrice, bazată pe ordinea de merit, nu mai este echitabilă pentru consumatori. Aceștia ar trebui să poată profita de beneficiile care rezultă din utilizarea surselor regenerabile de energie, care au costuri reduse. Prin urmare, trebuie să punem capăt influenței dominante a gazului asupra prețului energiei electrice. În acest sens, vom realiza o reformă profundă și cuprinzătoare a pieței energiei electrice”, a afirmat Ursula von der Leyen, informează Calea Europeană.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susţine miercuri, în faţa Parlamentului European reunit în plen la Strasbourg, discursul privind starea Uniunii Europene.

 

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost