30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei. Ierarhi de pe ambele maluri ale Prutului slujesc împreună, joi, la Chișinău

Mai mulți ierarhi de pe ambele maluri ale Prutului vor sluji, joi, 20 octombrie, la Chișinău, la încheierea manifestărilor dedicate aniversării a trei decenii de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei.

Slujba va avea loc începând cu ora 09:00, la Biserica „Sfântul Apostol Andrei”, Durleşti, municipiul Chişinău, a anunțat, pe Facebook, Mitropolia Basarabiei.

 

Sfânta Liturghie va fi oficiată la biserica „Sfântul Apostol Andrei” din orașul Durleşti, municipiul Chişinău, de următorii ierarhi: Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, Mitropolitul Petru al Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos, Episcopul Qais de Erzurum (Patriarhia Antiohiei), Episcopul Ignatie al Hușilor, Episcopul Antonie de Bălți, Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud, informează Basilica.ro.

Între participanţi se vor afla reprezentanţi ai Guvernului României, ai Guvernului Republicii Moldova, reprezentanți ai autorităților locale și centrale, precum şi ai Asociațiilor Nonguvernamentale, potrivit Mitropoliei Basarabiei.

Slujba va fi transmisă în direct pe posturile de televiziune TVR Moldova și TV Moldova1, pe Doxologia şi pagina de Facebook a Mitropoliei Basarabiei.

Adunarea Eparhială constituită la Chişinău a hotărât în data de 14 septembrie 1992 reactivarea Mitropoliei Basarabiei, care a existat din 1925, fiind sancţionată prin Decretul Regal nr. 1942 din 4 mai 1925.  A funcţionat până în anul 1944 inclusiv.

În data de 19 decembrie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act, cu binecuvântare, de reactivarea Mitropoliei Basarabiei şi printr-un Act Patriarhal şi Sinodal a recunoscut această Mitropolie ca autonomă şi de stil vechi, făcând parte integrantă din Biserica Ortodoxă Română şi având reşedinţa în Chişinău.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost