Contoarele și repartitoarele care se citesc de la distanță, OBLIGATORII pentru toți românii, din 1 ianuarie 2027. Obiective asumate de România pentru implementarea unor directive UE

Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică care se citesc de la distanță devin obligatorii din 1 ianuarie 2027, conform unei Ordonanțe de Urgență care a fost adoptată săptămâna trecută.

OUG 130/2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 957/30 septembrie, prevede ca:

„În aplicarea dispozițiilor art. 10 alin. (10) din Legea nr. 121/2014, cu modificările și completările ulterioare, contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică care nu pot fi citite de la distanță, dar care au fost deja instalate, se modernizează astfel încât să poată fi citite de la distanță sau se înlocuiesc cu dispozitive care pot fi citite de la distanță până la 1 ianuarie 2027, cu excepția cazurilor în care asociațiile de proprietari demonstrează că acest lucru nu este rentabil în condițiile stabilite prin art. 10 alin. (6) din aceeași lege.”

De asemenea, la Art 10, pct 5, se menționează că:

„În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”.

Trebuie menționat faptul că măsurile impuse prin acest act normativ nu au legătură cu recentele comunicări ale CE în contextul conflictului din Ucraina, ci sunt asumate de România în calitate de stat membru pentru îndeplinirea obiectivelor prevăzute de Directiva 2012/27/UE privind eficiența energetică.

„Termenul pentru implementarea Directivei (UE) 2018/2.002 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 de modificare a Directivei 2012/27/UE privind eficiența energetică a expirat la finalul anului 2020”, se menționează în OUG 130/2022.

De altfel, măsurile de politică de eficiență energetică adoptate pentru perioada 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2030 sunt prevăzute în Planul național integrat în domeniul energiei și schimbărilor climatice 2021-2030 și au ca scop obținerea unor noi economii de energie a căror valoare cumulată reprezintă o reducere minimă a consumului de energie finală în cuantum de 0,8% pe an pentru perioada 2021-2030, comparativ cu media consumului înregistrat în perioada 2016-2018.

Pe același subiect

Scenariu de coșmar anunțat de presa din Italia. Statul poate bloca contoarele cetățenilor care consumă prea mult curent electric

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost