Există două puteri care se confruntă în Ucraina: SUA și Rusia. Restul sunt sateliți. Prin amorsarea acestui conflict, ale cărui origini le putem găsi la Summit-ul NATO de la București din 2008, SUA au spart ceea ce putea deveni în timp un bloc europeano-rus pe scheletul relației energetice Germania-Rusia.
Proiectul „Casa Comună Europa” de la Atlantic la Vladivostok, lansat de Gorbaciov prin 1989, venea pe o idee mai veche a lui de Gaulle, „Europa de la Atlantic la Urali”. Istoria ne-a dat motive să fim foarte sceptici atunci când rușii propun ceva. Dar, trecând peste reticențele de ordin istoric, ideea unui conglomerat de țări suverane (da, suverane cu adevărat) și interdependente economic, de la Atlantic la Pacific, ar fi creat un bloc ce ar fi putut impune o altă ordine mondială, chiar și în raport cu SUA sau China. Evident că SUA nu ar fi acceptat vreodată o astfel de evoluție, dovadă fiind ceea ce se întâmplă azi.
Europenii, în frunte cu Germania și Franța, nu au vorbit deschis despre un astfel de proiect, care ar fi condus în timp la ieșirea lor de sub tutela americană, dar au acționat politic și economic în acest sens cu pași timizi, să nu sperie rinocerul. Europenii au încercat să ducă o politică a vițelului care suge de la două vaci: securitate de la americani și energie de la ruși. A mers o perioadă, până când hegemonul a zis STOP joc: „plătiți pentru înarmare și nu aveți voie să vă integrați economic cu Rusia”. În limbaj propagandistic formula utilizată este „scăpați de dependența de gazul rusesc”.
Dacă vă uitați pe hartă, Ucraina e fix între Occident și Rusia. Aici, exact în centrul de greutate al Euroasiei, au pus piciorul americanii și au stricat jocurile care nu erau în interesul lor. Au început prin 2014, când cu Euromaidanul, îndepărtarea lui Yanukovici și Victoria „Fuck-EU” Nuland. Ne putem întreba dacă nu cumva SUA au anticipat încă de anul trecut, de când cu retragerea lor precipitată din Afganistan, că Rusia va face ceva în Ucraina sau că războiul civil din Donbas va escalanda. Poate că n-au vrut să fie prinși pe picior greșit, supraextinși și incapabili să lupte pe mai multe fronturi. E doar o ipoteză.
De ce SUA nu au interesul pentru găsirea unei soluții pentru încetarea războiului? Pentru că nu e profitabil, geopolitic și economic. Ce obține SUA:
- o Rusie care sângerează în mlaștina ucraineană va fi prea puțin capabilă să intervină în alte teatre de operațiuni sau pe alte dosare de politică internațională;
- un teatru de operațiuni care necesită mult mai multe arme decât producea complexul militaro-industrial american pentru Afganistan, mai ales că acum sunt puși și europenii să plătească facturile Ucrainei de armament;
- gaz lichefiat vândut în Europa la un preț foarte bun, de 3 sau 4 ori mai scump decât gazul rusesc.
De cealaltă parte, Rusia știe că nu poate cuceri toată Ucraina. Nici nu își dorește, căci costurile de pacificare ar fi uriașe având în vedere populația profund ostilă din regiunile în care rusofonii sunt minoritari. A anexat regiunile în care populația e majoritar rusofonă și, deci, mai ușor de gestionat și de justificat. În rest, perpetuarea conflictului înseamnă blocarea accederii Ucrainei în NATO. Cât timp există un conflict armat pe teritoriul ei, iar granițele de facto nu corespund cu cele de jure, este puțin probabil ca Ucraina să fie primită în NATO. Este ceea ce Rusia își dorește de fapt.
Având în vedere logica de escaladare în care par să fi intrat principalii actori, ar fi o mare surpriză dacă se va ajunge în perioada imediat următoare la o soluție. Dimpotrivă, fiecare parte pare decisă să continue confruntarea până când adversarul va ajunge în imposibilitatea de a susține efortul de război sau frontul intern al acestuia va cădea.
În rest, China așteaptă. Ea își face propriile calcule.
RADU PORUMBARU
- Premierul Marcel Ciolacu, în presa austriacă: Forțele extremiste trebuie izolate - 23 noiembrie 2024
- Iniţiatorul constituirii Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, Eugen Pătraş, interdicţie de a intra pe teritoriul ucrainean - 23 noiembrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, la Iași: Vă chem să mergeți la vot și să alegeți oameni care țin cu România! - 22 noiembrie 2024
Corect , un articol bine fundamentat , fata de propagandele ” media ” antene si alte antene , dar cu mentalitatea ” cetatenului turmentat ” pot face cateva mici comentarii :
1.discursul lui Putin , televizat si in Romania ( la TVR ) , la Sumit 2008 , cand domnul Basescu presedinte se plimba cu domnul Bush , presedinte pe litoralul roman . discurs clar care anticipa si motiva evenimentele de acum , dar pe care insitutiile de atunci , l-au ” minimalizat ” avand de realizat ” afaceri mari pe corespondenta prezidentiala ” corolar la axioma ” toti afaceristii mari de atunci , inclusiv Bush , numai sunt nimic acum , decat ” istorie ” . Putin in schimb face ” istorie ” pe inca cel putin 50 de ani.SA NU SE INTELEAGA CA SUNT PUTINIST ” SUNT DOAR UN CETATEAN TURMENTAT DAR ANALIST ”
2.se pierde din vedere interesele camarilei militar -financiare americane anglo-evreiesti privind ZONA AGRICOLA UKRAINA SI REZERVELE MINERALE DIN UKRAINA DE MATERIALE STRATEGICE PRIVIND COMPUSII CHIMICI DE LA SFARSTIUL TABLOULUI LUI MENDELEV , cat si alti noi compusi chimici nedeclarati , la tabloul Mendelev , folositi in industria militara.
3.crearea ” turbinolui militar est-european ” prin satelitii sai mai mult sau mai putini NATO dar satelitii cu un potential ” exploziv ” de declansare a unor conflicte zonale ” asa zis nationaliste ” care vor creea chiar posibila destramare EUROPEANA . Americanii au nevoie de destramarea completa a grupului economic -financiar -politic european ( ASA ZISA E.C ) reducerea ei doar la tarile ” democratice ” din vest ca in urma cu 60 de anii cand au implementat dupa razboiul mondial asa zisul ” Plan Marshal ” acum cu o posibila varinata estica , dupa prezentul si viitoare conflicte militare din est. Rusia nu va fii destramata niciodata , nu Rusia este tinta ” blocului miltiar -financiar ” american , ci EUROPA UNITA , PRINCIPALUL CONCURENT AL SAU PE PIATA ECONOMICA SI POLITICA MONDIALA .
4.” DIVIDE ET IMPERA ” , divide si vei conduce , operatiunea politica americana a inceput prin asa zisele „partide nationaliste de extrema dreapta ” casitigatoare in alegeri ” democratice ” incet , incet in toata Europa . Este exact procedura anilor 20 -30 , in Germania lui Hitler , cand au venit la putere pe doctrina nationalista ” de extrema stanga ” ” DEUTCHLAND UBER ALLES ” adica ” GERMANIA PESTE TOT ” , partid nazist finantat si atunci de marea finanta americana pe principiul ” EU POLUEZ ( adica nazismul ) EU DEPOLUEZ adica razboiul si refacerea europei si banii tot la mine ajung in ” chip democratic”. DAR SA NU UITAM INTELEPCIUNEA ROMANA ADICA ZICEREA ” BUTURUGA MICA RASTOARNA CARUL MARE ” Sa vedem cine va fii in viitor ” BUTURUGA MICA ” privind carul mare american.