Guvernul de la Chișinău refuză retrocedarea unor proprietăți aparținând Mitropoliei Basarabiei și confiscate de URSS în 1944. Reacția senatorului Claudiu Târziu (AUR)

Mitropolia Basarabiei a semnalat Comisiei pentru românii de pretutindeni din Parlamentul României faptul că Guvernul de la Chișinău nu răspunde cererilor de retrocedare a unor imobile deținute până în 1944 și confiscate de URSS.

În acest context,  senatorul Claudiu Târziu, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni, a adresat o întrebare parlamentară premierului Nicolae Ciucă și ministrului de Externe Bogdan Aurescu pe tema retrocedării proprietăților Mitropoliei Basarabiei de către Guvernul Republicii Moldova.

Iată ce notează senatorul Claudiu Târziu în documentul mai sus menționat:

„Mitropolia Basarabiei ne-a făcut cunoscut la Comisia pentru românii de pretutindeni că două entități din cadrul său, Arhiepiscopia Chișinăului și Episcopia de Bălți (fostă a Hotinului), înzestrate cu personalitate juridică moldoveană, i-au adresat Guvernului Republicii Moldova noi cereri de retrocedare a patru imobile care le-au aparținut de drept înainte de 1944, și anume:

  • Clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău;
  • Clădirea fostei Facultăți de Teologie din Chișinău;
  • Clădirea Catedralei Episcopale din Bălți;
  • Reședința Episcopală din Bălți.

Aceste cereri au fost înregistrate la Guvernul Republicii Moldova în 04 august 2022 și 08 august 2022, fiind de asemenea transmise, cu titlu de informare, doamnei Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, domnului Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, domnului Nicolae-Ionel Ciucă, prim-ministru al României, și domnului Jānis Mažeiks, ambasador, șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova”.

Potrivit sursei citate, până în acest moment, Guvernul Republicii Moldova nu le-a prezentat Arhiepiscopiei Chișinăului și Episcopiei de Bălți niciun răspuns la aceste solicitări legitime. Mitropolia Basarabiei a confirmat că nu există până acum nicio reacție oficială din partea celorlalți demnitari sesizați, de la Chișinău și București, în acest subiect.

În acest context, senatorul Claudiu Târziu solicită autorităților române răspuns la următoarele întrebări:

  • Care au fost reacția, deciziile și acțiunile Guvernului României, după 01 august 2022, în chestiunea retrocedării de către Guvernul Republicii Moldova a celor patru imobile către Arhiepiscopia Chișinăului, respectiv, Episcopia de Bălți – titularii, până în 1944, ai dreptului de proprietate asupra acestora?
  • Cum, când și la ce nivel au abordat autoritățile statului român această chestiune, după 01 august 2022, în dialogul politic bilateral cu autoritățile Republicii Moldova și care au fost reacțiile, promisiunile sau angajamentele factorilor politici de la Chișinău?
  • Dacă autoritățile statului român au abordat sau nu subiectul retrocedării bunurilor imobiliare ale Mitropoliei Basarabiei cu factori politici/decidenți la nivelul Uniunii Europene și/sau al Consiliului Europei, preocupați de respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, inclusiv a celor privind proprietatea cultelor?
  • Dacă partea română consideră necesar să condiționeze rezonabil, pe plan bilateral, acordarea ajutorului financiar consistent Guvernului Republicii Moldova de soluționarea corectă a chestiunii restituirii proprietăților Mitropoliei Basarabiei?

 

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost