Afirmațiile despre poluarea de la fermele de animale vehiculate de activiștii de mediu europeni reprezintă un fals grosolan, a declarat președintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, Valeriu Tabără.
Potrivit acestuia, fără animale și fără gunoiul de la animale nu putem discuta despre agricultură ecologică.
„Eu sunt surprins de astfel de afirmații (n.r. poluarea de la fermele de animale). De multe ori am reproșat colegilor din Ministerul Agriculturii că prea au lăsat garda jos în fața unor astfel de afirmații: că agricultura și structurile agrare sunt principalii poluatori. Este un fals grosolan! În Elveția, Austria, chiar în USA sunt măsuri foarte dure în ceea ce privește mediul.
Niciodată însă, sistemul agricol nu este furnizorul de poluanți, cu atât mai puțin, animalele. Sigur, dacă nu se iau măsurile de scurgere corectă sau amenajarea unei platforme de gunoi care nu respectă structura corectă, sau așezarea fântânii aproape de grajd, atunci pot să apară factori poluanți. Dar acolo unde am avut gropile de gunoi ale orașului? Sunt scurgeri până la 150 de metri adâncime. Am întâlnit în mijlocul Bărăganului, fără să nominalizez acum întreprinderea, poluare la 300 m adâncime care venea de la modul la cum a fost amenajată rețeaua de colectare a apelor uzate din preajma Bucureștiului”, a spus fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, la AgroTV.
Potrivit acestuia, agricultura biologică folosește doar îngrășăminte fabricate din materiale organice, materiale naturale provenite de la plante și animale..
„Problema aceasta cu poluarea care vine de la animale și în special de la vacile de lapte, după părerea mea este o mare gogoriță. Fără animale și fără gunoiul de la animale nu putem discuta despre agricultură ecologică”, a conchis președintele ASAS.
Reamintim că, în vara aceasta, fermierii olandezi au organizat ample proteste de stradă pentru că sunt obligați să-și scadă efectivele de animale cu 30%. Potrivit unei decizii din 2019, niciun proiect de construcții nu poate începe fără să se reducă azotul în zonă, însă numai fermierii sunt obligați să scadă emisiile, nu și sectorul industrial, deși și acesta generează azot. După calculele guvernului olandez, peste jumătate din crescători ar trebui să renunțe la afacere sau la o mare parte din animale.
Pe același subiect:
Autostrăzile din Olanda, blocate cu baricade din bălegar
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024