Cazurile de copii cu diabet tip 1 au explodat după pandemie. Medic, despre efectele izolării: Scăderea imunității, creșterea obezității, carență de vitamină D

Cazurile de copii diagnosticați cu diabet tip 1 au explodat după pandemie, în 2021 fiind înregistrată o creștere de 31 % față de 2019, pentru explicarea acestui fenomen medicii luând în calcul mai multe ipoteze, inclusiv izolarea din pandemie, care a slăbit imunitatea.

În general, cazurile diagnosticate în România la copil sunt de diabet zaharat de tip 1, ceea ce înseamnă diabet zaharat insulino-dependent, a explicat, pentru News.ro, prof. dr. Adrian Vlad de la UMF „Victor Babeş” Timişoara.

„Este posibil ca boala covid să fi activat sistemul imunitar, multe dintre problemele pe care le cauzează virusul SARS-CoV-2 sunt o consecinţă a hiperactivării mecanismelor imune şi a interacţiunii dintre sistemul imun şi diverse celule ale organismului. Este probabil acest lucru pentru că creşterea aceasta de incidenţă neaşteptată s-a constatat în lume, nu numai la noi, avem şi noi articol publicat despre ce s-a întâmplat în pandemie, o să mai publicăm, pentru că, strângând informaţii de la an la an, se confirmă această creştere şi explicaţiile sunt în aer deocamdată dar există mari suspiciuni, nu există alte explicaţii pentru care există această creştere de incidenţă”, a spus dr. Adrian Vlad.

Potrivit acestuia, există mai multe variante luate în calcul de lumea medicală, respectiv:

  • Virusul poate activa direct mecanismele imune sau poate distruge direct celulele pancreatice
  • Întregul context pandemic să fi influenţat favorizarea îmbolnăvirii cu această afecţiune.
  • Stresul generat de covid, faptul că cei mici nu au mai mers în colectivitate
  • Sistemul imunitar nu a mai fost antrenat să reacţioneze adecvat, pe perioada izolării.

„Sigur, poate virusul direct să facă acest lucru, fie activând mecanismele imune, fie distrugând direct celulele pancreatice, neexistând informaţii solide pentru niciunul dintre aceste mecanisme sau, şi iarăşi se discută foarte serios despre acest lucru, creşterea de incidenţă să fie o consecinţă a întregului context, adică şi stresul generat de covid, şi faptul că, de exemplu, copiii nu au mai mers în colectivităţi, unde sigur, riscul de a te expune la diverse infecţii e mai mare decât dacă stai izolat acasă, dar pe de altă parte, expunându-te la infecţii comune sistemul imun este antrenat să reacţioneze adecvat la aceste provocări, ceea ce nu s-a mai întâmplat prin izolare, faptul că stând în casă, copiii s-au mişcat mai puţin, a crescut ponderea obezităţii la copii, şi acest lucru poate să contribuie la declanşarea diabetului, chiar şi a celui de tip 1, faptul că, stând în casă şi nefiind expuşi la soare e mai probabil să aibă carenţă de vitamina D şi şi acesta este un factor cunoscut de multă vreme ca fiind un declanşator al diabetului zaharat de tip 1, deci o serie de factori legaţi de virusul în sine, cu o contribuţie directă a virusului sau a acestor efecte colaterale ale pandemiei, tot acest context de izolare, de stat în casă ar fi putut contribui şi probabil a contribuit”, a declarat dr. Vlad.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost