Academia Română a găzduit, pe 28 octombrie, o conferință dedicată savantului român Emil Racoviță, susținută de contraamiralul argentinian Marcelo Cristian Tarapow, director general al Departamentului Educație în Marina Republicii Argentina și președinte al Academiei Antarctice, Argentina.
Prezentarea contraamiralului Marcelo Cristian Tarapow a avut ca elemente esențiale, expediția antarctică din anii 1897-1899 și contribuția biologului român Emil Racoviță – ulterior academician (1920) și președinte al Academiei Române (1926-1929) – ca membru al echipajului de la bordul vasului Belgica, a informat Academia Română.
„Am vorbit despre Antarctica și, mai ales, despre expediția uimitoare din care a făcut parte și Dr. Emil Racoviță. A fost o foarte mare onoare pentru mine! Aici mă simt ca acasă pentru că am mulți prieteni, iar mulți dintre ei sunt prezenți acum în Clubul Academicienilor. Voi face tot ce voi putea pentru Academia Română, atât pentru programul dumneavoastră Antarctic, cât și pentru cercetătorii dumneavoastră. Am avut ocazia să lucrez cu astfel de specialiști chiar în Antarctica și păstrez amintiri frumoase. Tot respectul pentru meseria lor!”, a explicat contraamiralului Marcelo Cristian Tarapow.
În ceea ce privește colaborarea dintre Academia Antarctică și Academia Română, contraamiralului Marcelo Cristian Tarapow a spus:
„Am putea redacta împreună un proiect. De asemenea, noi putem susține un proiect al Academiei Române și vom încerca să fim de ajutor; de exemplu, poate fi vorba de sprijinirea cercetătorilor care merg în Antarctica. Cooperarea internațională, în special, între România și Argentina, trebuie să continue“.
La eveniment au participat acad. Nicolae Zamfir, vicepreședinte al Academiei Române, acad. Nicolae Panin, președintele Secției de științe geonomice a Academiei Române, acad. Dumitru Murariu, preşedintele Comisiei de cercetӑri antarctice şi medii extreme a Academiei Române, Dr. Manuela Sidoroff, vicepreședinte al Comisiei de cercetări antarctice și medii extreme, ES doamna Carmen Podgorean, Ambasador al României în Argentina, în perioada 2015-2020, contraamiral de flotilă Marian Săvulescu, exploratoarea Maria Uca Marinescu, profesori universitari, cercetători și jurnaliști.

- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024