Fabrica Clujana s-a închis după 111 ani de producție. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: În urmatorii 5 ani, acolo va trona un mall unde se vor vinde produse din import, inclusiv pantofi fabricați în Ungaria, Germania, Italia

Legendara fabrică de încălțăminte Clujana se închide după 111 ani de activitate, după ce a fost evacuată din spații de către acționarul majoritar, Consiliul Județean Cluj, anunță presa locală.

Clujana și-a suspendat activitatea de producție de câteva săptămâni, după ce a fost evacuată din spațiile din piața 1 Mai unde funcționa de la înființare, în urmă cu mai bine de un secol. Cel care o evacuează e Consiliul Județean Cluj, care e și acționarul majoritar al societății și cumpărătorul spațiilor, în contul datoriilor acumulate de fabrică în ultimii ani.

Conform unei informări a Clujana remise Bursei de Valori București, procedura de evacuare a demarat în august iar până acum au fost eliberate două treimi dintre spațiile deținute – prin mutarea utilajelor de la etajul II, și parțial I, la parterul clădirii. Termenul stabilit pentru evacuarea integrală a clădirii este decembrie 2022.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Este o zi tristă pentru clujenii nostalgici

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, a comentat pe Facebook închiderea fabricii Clujana.

„S-a închis Clujana…Așa titrau ziarele azi, dar de fapt Clujana e închisă de mai multă vreme, acum se mișcă hârtiile pe repede-înainte. Este o zi tristă pentru clujenii nostalgici, cei mai tineri au să vadă știrea ca pe un fapt divers: „au mai închis ăștia o fabrică, și ce?” Apoi o sa citiți în online informatii tăios de tehnice, într-un limbaj pe care doar FSEGA, ASE, BNR, ASF, ANAF, băncile, îl vor înțelege.

Ca industriaș, desi bănuiam că este o problemă mai degraba de „când”, si nu de „dacă”, în inima mea speram să se găsească totuți o soluție. Lohn pentru marii retaileri gen Humanic, CCC, Bugatti, Benvenuti, după modelul lohn-ului din îmbrăcăminte. O aplicație online deșteaptă, că tot e Cluj-Napoca Mecca IT-istilor. O privatizare strategică, chiar și pe 1 leu, vânzarea catre un grup din domeniu chemat la Cluj-Napoca spre a-l convinge de valoarea investitiei. In extremis, un apel la un efort public: „Clujeni, cumparați o pereche de pantofi Clujana, ca să ținem în viață o marcă de 111 ani, sunt pantofi care au încălțat străbunicii, bunicii și părinții voștri!”.

Nu există nici o îndoială că în următorii 5 ani acolo va trona un mall unde se vor vinde produse din import, inclusiv pantofi fabricaîi în Polonia, Ungaria, Germania, Italia, iar asistenți de vânzări vor fi absolvenți ai facultăților din Cluj-Napoca. Sau o clădire de birouri. Sau un ansamblu de locuințe, 3000-4000 Euro/mp.

Chiar dacă parcurile industriale din judet au operatori cu activitate de productie, in Cluj-Napoca ii numeri pe degetele de la o mana pe cei ramasi. Un oras fara un mix de industrii care sa se complementeze unele pe altele, care sa dea de lucru absolventilor de licee si facultati indiferent de valoare acestora, care sa prelucreze materiile prime din zona, care sa genereze lanturi de aprovizionare si IMM-uri pe verticala si orizontala, este o victima sigura in cazul unor crize, care sunt tot mai complicate.

Așadar, s-a încheiat un capitol de 111 ani, în curând n-am să mai văd de la geamul meu binecunoscutul pantof de pe acoperiș, emblema Clujana. Duminică, când mergeți la mall, o să cumpărați pantofi fabricați în Polonia, Ungaria, Germania, Italia, din fabrici la fel de vechi, dar care au rămas în picioare”, a transmis, pe Facebook, Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Fabrica Clujana s-a închis după 111 ani de producție. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: În urmatorii 5 ani, acolo va trona un mall unde se vor vinde produse din import, inclusiv pantofi fabricați în Ungaria, Germania, Italia”

  1. Domnule Emil Boc, de ce nu salvați firma „CLUJANA”?… Credeam că sunteți un primar eficient …

Comentariile sunt închise.