EXCLUSIVITATE/ Gheorghe Vlad, președinte OIPA legume și fructe: Este nevoie de o Politică Agricolă Națională adaptată la condițiile reale ale României

România a pierdut în ultimii 30 de ani peste 12.000 de specii doar din legumicultură, iar peste 75 % din legumele și fructele pe care românii le consumă reprezintă importuri.

Am discutat, în exclusivitate pentru RostOnline, cu Gheorghe Vlad, președintele OIPA ProdCom Legume și Fructe, despre problemele cu care se confruntă sectorul, dar și agricultura României în general.

A te baza pe micul producător, pe ţăranul care a dat identitatea românilor, înseamnă să contracarezi asediul corporaţiilor care îţi dictează ce să mănânci, ce să bei, cu ce să te îmbraci, chiar şi cum să gândeşti.

În agricultura României este nevoie de „deglobalizare”, adică de dezvoltarea sistemelor agro-alimentare regionale (piețe mobile/volante, agricultură rurală/urbană, băncile de hrană, etc.), este nevoie reîntoarcerea la național, la local”, a spus Gheorghe Vlad.

Potrivit acestuia, România a pierdut în ultimii 30 de ani peste 12.000 de specii doar din legumicultură.

„România produce aproximativ 10% din necesarul de semințe, diferența fiind asigurată din importuri. Piața importurilor este de circa 300-500 milioane de euro, doar ce apare în documentele oficiale, diferența până la 1 miliard de euro reprezentând „piața gri”. Românii consumă 25 % legume și fructe românești, diferența fiind asigurată din importuri.

În România există 23 de fabrici de conserve, care au o capacitate de prelucrare de 2 milioane de tone/an, însă 80% din materia primă se importă, deoarece statul român nu subvenționează correct costurile de producție pentru legumele de industrializare. În prezent, funcționează doar 13 fabrici, la o capacitate de 30%, din cauza costurilor mari la utilități, gaz și energie electrică.

În România nu mai există nicio fabrică de sticlă, care să producă borcane. România importă borcane din Turcia”, a precizat Gheorghe Vlad.

În ceea ce privește principalele probleme cu care se confruntă sectorul lesume- fructe din România, Gheorghe Vlad a menționat monopolul, cocurența monopolistică și oligopolul multinaționalelor pe întreaga piață a României.

Astfel, spune Gheorghe Vlad, a fost eliminate concurența reală, cât și cea potențială.

„Subordonarea slugarnică la Legislația UE a instaurat un monopol administrativ sau instituţional al MADR, AFIR, etc. instituit prin reglementări legislative neconcordante situației reale la condițiile României. Transpuneri de legislație ce sunt impuse de către autoritățile române(MADR, AFIR, etc.), dar strategic de UE, sunt vulnerabilitati ale României, strecurate tendețios ca regulamente ale Politicii Comune Agricole (PAC) acceptate tacit de catre reprezentantii României la Bruxelles (europarlamentari, raportori,etc. în şi/sau Comisia Europeana, consiliul europei(CE), şi alte structuri UE.

Politica agricolă se impunea a fi una națională, independentă de politica de partid şi de durata guvernărilor, vrem o alianță națională pentru destinul național, noi ne rezolvăm singuri problemele poporul român”, a subliniat Gheorghe Vlad.

Potrivit acestuia, este nevoie de o Politică Agricolă Națională adaptată la condițiile reale ale României.

Referitor la consumul de legume, Gheorghe Vlad a menționat că necesarul zilnic este de 200-250 g/cap locuitor, în timp ce românii consumă doar 150-200 g/persoană.

 

 

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost