Austria se află pe locul 2 în topul investitorilor străini în România, derulând afaceri importante în domeniul bancar, energetic și alimentar. Una dintre marile companii austriece care face afaceri în România este Agrana Zucker A.G.
Potrivit Gândul.ro, austriecii de la Agrana dețin monopol pe piața zahărului din România. În 1998, compania Agrana Zucker A.G a demarat investiții de amploare în industria zahărului din România, cumpărând S.C. Danubiana Roman S.A., S.C. Zahărul S.A Buzău și S.C. Beta Țăndărei S.A.
Zahărul produs în România pleacă spre destinații „mai atractive”
Însă, dezvăluie Gândul.ro citând surse, zahărul produs din sfeclă de zahăr de către Agrana în România este exportat, iar românii cumpără de la raft zahăr din trestie, importat din Mauritius și alte țări non-UE.
Zahărul care ajunge în magazinele din România este zahăr importat din Mauritius sau din alte țări non-UE, în timp ce zahărul produs în țara noastră, din sfeclă de zahăr, ajunge la firma-mamă din Austria și, ulterior, exportat către alte destinații „mai atractive”, notează sursa citată.
Pe scurt, zahărul produs din sfeclă de zahăr în România ajunge în Austria, în timp ce în România se vinde zahăr din trestie, provenit din import.
Profitul realizat îl încasează în Viena, ca să nu plătească taxe și impozite aici, precizează sursele citate de Gândul.ro
„Fac profit un an da, unul nu, dar dacă ne uităm pe ultimii 10 ani, e clar că pierderea a fost mai mare decât profitul. Marfa este produsă aici, dar compania nu declară profit la statul român. Dacă declară anul acesta, la anul îl ia înapoi. Și asta doar pentru a nu plăti 16% pe profit. Pe orice pungă de la raft scrie «Fabricat în UE și non-UE». Ar trebui să scrie «Fabricat în România». Este singurul produs din țară care are acest mesaj pe el, iar OPC-ul nu ia măsuri din cauza ambasadei Austriei”, susțin sursele Gândul.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
Cei de la OPC trebuie judecati si condamnati.
Actiunea aceasta este veche , nu am ” descoperit roata infractionala acum ” daca nu era loc sa o aplice , nu o aplica-o , dar ” banul infractional spala fata politica , acum aici si peste tot ” restul sunt numai vorbe de ” claca si imagine politica ” , nimeni nu va face o ancheta privind zaharul ” din Mauritius de pe raft la super-market ” privind calitate si acte de provenineta ” gen suveica ” dar , vorbim si noi fiecare sa ne ” refulam ” sentimentul de ” cetatean turmentat si prost ” , statul ” suveica ” ca si afacerea ” suveica ” tot acolo va fii si acum si mereu ” findca traim in lumea profitului cu orice pret pentru alesii ” iar pentru restul ” raftul de la super-market ” cu reducere , macar pensionarii pot inca manca ceva pana nu vor ajunge ” la pastile nutritive si la spanac din gandacii ” . cu respect pentru altii care acum 70 de anii au promovat aceeasi politica a ” regimului ales ” unii zic REICH , alti zic COMUNISM , altii zic DEMOCRATIE CAPITALISTA ” , ADEVARUL ESTE UNUL SINGUR ” AL BANULUI IN FOLOSUL ALESULUI ” nu este o problema noua , nu inventam ” Roata asa zisei democratii acum ea exista de pe vremea asa zisului Imperiu Roman , prin senat , etc ” de aceea ” roata profitului la alesi poprului ” se practica de regula de mii de ani , dar acum are forma noua asa zisa ” DEMOCRATICA SI SOCIALA ” Vorba cantecului , ” Iarta-i Doamne pe Romani ” , parafrazand ” in naivitatea si betia democratica a lor ” .