Guvernul Ciolacu a aprobat, miercuri, 20 septembrie, un proiect de lege privind regimul străinilor în România, prin care sunt introduse anumite prevederi legale referitoare la căsătoriile dintre persoanele de același sex.
Astfel, în premieră în România, un certificat de căsătorie între persoanele de același sex va avea putere doveditoare în țară fără a fi necesară transcrierea în registrele de stare civilă române.
Însă, această frază este urmată de o sintagmă care a produs nemulțumire în rândul asociațiilor care reprezintă drepturile homosexualilor.
Iată ce prevede articolul respectiv:
La articolul 46, după alineatul (171) se introduc două noi alineate, alin. (172) și (173), cu următorul cuprins:
(172) Solicitarea de viză depusă de persoanele prevăzute la alin.(16) lit.g) va fi însoțită de certificatul de căsătorie eliberat în statul membru al Uniunii Europene unde s-a încheiat căsătoria.
(173) Certificatul de căsătorie prevăzut la alin.(172 ) are putere doveditoare în țară fără a fi necesară transcrierea în registrele de stare civilă române, doar în scopul acordării dreptului de ședere pe teritoriul statului român, în condițiile stipulate de dreptul Uniunii Europene, soților, cetățeni ai statelor terțe, din căsătoriile dintre persoane de același sex, încheiate sau contractate într-un stat membru al Uniunii Europene.”
Asociația Accept: Vrem drepturi egale, nu condiții speciale!
În replică, asociația Accept a salutat, într-un comunicat postat pe facebook, „efortul modic depus de membrii Guvernului prin această inițiativă” legislative, însă critică forma în care proiectul a fost aprobat.
„Dacă proiectul de lege va fi votat în Parlament în această formă, cetățenilor europeni care s-au căsătorit într-un alt stat membru UE nu le va fi recunoscut statutul de soți în România, ci doar li se va acorda dreptul de ședere, și prin urmare nu se vor putea bucura de drepturile ce decurg din calitatea de soți. Pe scurt, persoanelor LGBTI nu li se vor acorda drepturi egale, ci doar condiții speciale. De asemenea, cuplurile de același sex care au încheiat un parteneriat civil în alt stat vor fi tratate în continuare ca doi străini, fără nicio legătură de familie. Prin astfel de inițiative, Guvernul României nu face decât să amplifice nivelul de discriminare sistemică față de persoanele LGBTI, ale căror familii nu sunt recunoscute și protejate legal în România”, se precizează în comunicatul transmis de Accept.
Proiectul de lege adoptat de Guvern este trimis Parlamentului spre aprobare.
Pe de altă parte, Guvernul a contestat, la sfârșitul lunii august, hotărârea Curții Supreme a Drepturilor Omului (CEDO), prin care Statul Român este obligat să legalizeze cuplurile formate din persoane de același sex. Potrivit Tribuna.us, luni, 29 septembrie 2023, CEDO va examina contestația României și va decide dacă este admisibilă.
- Prezidențiale 2024. Românii își aleg viitorul președinte. A început votul în diaspora - 22 noiembrie 2024
- După George Simion, Claudiu Târziu e acuzat că ar avea interdicție în Ucraina. „Nu mă sperie nici securiștii ucraineni și nu mă vor opri nici agenții lor de influență din România!” - 21 noiembrie 2024
- Noul tren Alstom s-a stricat a doua zi după inaugurare. Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR): Brigada PSD ne lasă moștenire un munte de maculatură de propagandă și o țară devastată de incompetență - 21 noiembrie 2024
Aceste subspecii sunt bolnave psihic.Astia trebuie „cazati” in locuri special amenajate