Analiză fără menajamente despre copiii crescuți în fața ecranelor

Un studiu recent confirmă o dată plus că expunerea copiilor la ecrane, indiferent dacă este vorba despre telefoane sau tablete, le afectează rapid dezvoltarea.

Pornind de la concluziile acestui studiu, analistul Matt Walsh spune, fără menajamente, că dependența copiilor de tehnologie reprezintă o situație catastrofală, cu efecte îngrozitoare pe termen lung: cea mai grasă, mai singură, mai deprimată, mai anxioasă, mai puțin motivată, mai puțin ambițioasă generație care a trăit vreodată pe planetă!

Potrivit unui studiu, realizat pe un eșantion de peste 7.000 de copii și publicat în revista Jama Pediatrics, expunerea copiilor la ecrane, telefoane sau tablete, le afectează rapid dezvoltarea.

„A petrece între 1-4 ore pe zi în fața ecranului la vârsta de 1 an dă riscuri crescute de întârzieri în dezvoltarea comunicării, a motricității fine, a capacității de rezolvare a problemelor și a abilităților personale și sociale până la vârsta de 2 ani”, menționează realizatorii studiului.

Dr. Jason Nagata, profesor asociat de pediatrie la Univ. din California, San Francisco, care nu a fost implicat în studiu, apreciază că acest studiu este foarte important, deoarece identifică întârzieri specifice de dezvoltare în abilități precum comunicarea și rezolvarea problemelor asociate cu timpul petrecut în fața ecranului.

Matt Walsh: Copiii sunt puși în fața ecranelor, așa cum am văzut acum, practic de la naștere și vor rămâne în fața lor pe toată durata copilăriei, abia dacă iau o pauză, abia dacă ridică privirea pentru a vedea lumea fizică din jurul lor.

„De-abia acum începem să vedem conturându-se imaginea completă, pe măsură ce prima generație de copii crescuți de la naștere cu ecrane, smartphone-uri, internet începe să ajungă la vârsta adultă și rezultatele sunt destul de grave, și doar se agravează cu timpul.

Vreau să spun că generația Z este cea mai grasă, mai singură, mai deprimată, mai anxioasă, mai puțin motivată, mai puțin ambițioasă generație de ființe umane care a trăit vreodată pe planetă, toate statisticile o confirmă. Au dificultăți în a forma conexiuni și relații umane, sunt în mare parte neinteresați să încerce măcar, sunt profund confuzi în legătură cu ei înșiși și cu lumea, sunt incredibil de ignoranți, confuzia de gen a atins cote nemaiîntâlnite în acest grup, și-au petrecut întreaga viață uitându-se la ecrane, nu au cunoscut viața fără ele. Și acesta este exact genul de impact la care orice persoană rațională ar trebui să se aștepte.

Deci, de ce și-ar pregăti părinții copiii pentru așa ceva? De ce ai face asta copilului tău? De ce ți-ai pune intenționat copilul în poziția de a deveni total dependent de ecrane și incapabil să funcționeze ca un om normal în lume fără ele? De ce te-ai asigura în mod activ că copilul tău are acces neîngrădit la internet, unde va fi expus la tot felul de urâțenie, depravare și degenerare pe care le va absorbi și interioriza în anii de formare ai vieții sale? De ce i-ai permite copilului tău să petreacă 8, 9, 10 ore pe zi stând întins și uitându-se la o cutiuță luminoasă, în loc să iasă la aer liber și să aibă o copilărie adevărată, fie că îi place, fie că nu?”, se întreabă Matt Walsh, într-un podcast tradus de O chilie athonită.

Și tot Matt Walsh răspunde, explicând că în spatele unui copil care stă pe telefon este un părinte care vrea să-și petreacă timpul la propriul ecran.

„Care e rostul unei vieți pe care o petreci fără să faceți nimic altceva decât să te holbezi fără minte la o cutie luminoasă? Acestea sunt întrebările pe care ar trebui să ți le pui. Și dacă îi dai o tabletă copilului tău de 1 an pentru a petrece pe ea ore întregi pe zi, atunci chiar trebuie să îți pui această întrebare. Între timp, pune ecranul jos, ia ecranul de lângă copilul tău, scoate-l afară, joacă-te ceva cu el, sau de-a v-ați ascunselea, vorbește cu el, dacă îți poți imagina, citește-i o carte, dar fă ceva, pentru numele lui Dumnezeu! Iubește-ți copilul suficient de mult încât să-i acorzi atenție mai mult de 30 de secunde la un moment dat. Necesită un pic de efort, dar nu e atât de greu pe cât crezi. Merită măcar o încercare. Altfel ești anulat”, subliniază Matt Walsh.

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost