O nouă lege referitoare la mass-media, care a fost adoptată, marți, de Parlamentul European, declanșează dispute în spațiul european și pune sub semnul întrebării adevărata intenție a Bruxelles-ului privind presa.
Sub pretextul protejării libertății presei, Parlamentul European a anunțat că înăsprește normele ca să protejeze jurnaliștii și organizațiile de presă.
Printre altele, eurodeputații solicită să se creeze un mecanism de gestionare a deciziilor de eliminare a conținuturilor, pentru a se „asigura că că deciziile de moderare a conținutului luate de platformele online foarte mari nu afectează negativ libertatea mass-mediei.”
Astfel, platformele ar trebui să proceseze mai întâi declarațiile pentru a face o distincție între mass-media independentă și sursele neindependente. Apoi, entitățile mass-media ar trebui informate despre intenția platformei de a le șterge conținutul sau de a-l restricționa. Ele ar trebui să beneficieze de o perioadă de grație de 24 de ore pentru a reacționa. Dacă, după această perioadă, platforma consideră în continuare că respectivul conținut media nu respectă termenii și condițiile sale, acestea pot șterge, restricționa sau trimite cazului către autoritățile naționale de reglementare pentru a lua decizia finală fără întârziere.
Mai mult, PE dorește să se înființeze Comitetul european pentru servicii mass-media, un nou organism al UE. Deputații pledează și pentru înființarea unui „grup de experți”, care să reprezinte sectorul mass-mediei și societatea civilă.
Viktor Orban: Nu am luptat împotriva comuniştilor pentru a ajunge în 1984!
Premierul ungar, Viktor Orban, a criticat în termeni duri Legea europeană privind libertatea presei, considerând că este o lege care creează o „lume orwelliană” în care Bruxellesul urmăreşte de fapt să „pună sub control” presa, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
„Nu am luptat împotriva comuniştilor pentru a ajunge în 1984”, a comentat Viktor Orban pe X (fosta Twitter), făcând aluzie la romanul distopic scris de George Orwell. În realitate, subliniază Viktor Orban, prin această lege, Bruxelles-ul vrea să controleze mass-media.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
Ce tot vrea sa controleze handicapatii astia?ei ar trebuii controlați la cap și duși la balamuc,in frunte cu Ursula